Annons
X
Annons
X

Sverigedemokraterna valets stora vinnare

Jubel hos de borgerliga – bistra miner hos de rödgröna. Men valets stora vinnare heter Sverigedemokraterna, som inte bara kommer in i riksdagen utan också ser ut att få en vågmästarroll mellan de politiska blocken. Nu bjuder Fredrin Reinfeldt in Miljöpartiet till överläggningar.

– Vi har skrivit historia. Alliansen regerar vidare.

Det var en segerrusig Jan Björklund (FP) som mötte sina sympatisörer på Folkpartiets valvaka ikväll. Den borgerliga alliansen är det största blocket och får 49,3 procent av rösterna när samtliga distrikt är räknade.

Moderaterna är nästan lika stora som Socialdemokraterna – partierna får 30,0 respektive 30,9 procent av rösterna. Samtidigt får Kristdemokraterna 5,6 procent, Folkpartiet 7,1 och Centern 6,6 procent av rösterna.

Annons
X

Men trots alliansens framgångar är valets stora vinnare Sverigedemokraterna. Inte bara Jan Björklund har under kvällen kallat valet för historiskt – exakt samma ord använde SD-ledaren Jimmie Åkesson i sitt tal sina sympatisörer.

– Nu är vi i riksdagen. Nu är vi inne, sade Åkesson i sitt tal.

Sverigedemokraterna får 5,7 procent av rösterna och succévalet gör att partiet får 20 mandat i riksdagen. Därmed kan partiet bli vågmästare – de borgerliga får 172 mandat och de rödgröna 157.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag är inte överraskad. De har legat runt den siffran i opinionsundersökningarna, säger statsvetaren Mikael Gilljam till SvD.se.

  Samtidigt är dagens val ett historiska dåligt val för Socialdemokraterna. Partiet får 30,8 procent och tappar 4,4 procentenheter jämfört med valet 2006. ”Ett val utan vinnare”, sade Mona Sahlin och uppgav samtidigt att hon inte tänker avgå.

  – Vi har förlorat, och vi erkänner det. Det är allvar och på riktigt, men nu måste vi gå vidare än. Uppdraget är inte slut, utan nu är det på allvar, sade Sahlin i sitt tal inför partiarbetarna på valvakan.

  Vänsterpartiet får samtidigt 5,6 procent och Miljöpartiet 7,2 procent – partiets bästa val någonsin.

  Den stora frågan är nu vad som händer i riksdagen. Spekulationerna är redan i full gång och statsminister Fredrik Reinfeldt är tydlig med att han inte tänker göra sig beroende av Sverigedemokraterna. Istället bjuder alliansen in Miljöpartiet till samtal.

  – Vi söker en bredare lösning, är beskedet från Reinfeldt.

  Men de första reaktionerna från Miljöpartiet är negativa.

  Miljöpartiets språkrör visade inga tecken på att försöka gå Reinfeldt till mötes. Peter Eriksson var irriterad över att Reinfeldt först konstaterar att hans regering sitter kvar, trots att han inte har majoritetsstöd.

  – Det blir oerhört svårt för oss att efter den här valrörelsen se våra väljare i ögonen och säga att vi ska gå ihop med den här regeringen, säger MP:s språkrör Maria Wetterstrand.

  Statsvetare Mikael Gilljam tror också att alliansen får kalla handen av Miljöpartiet och att de borgerliga tvingas regera vidare i minoritet.

  – Jag tror partierna har pratat väldigt mycket om det här internt, men inte velat visa det utåt för att inte gynna Sverigedemokraterna. Jag tror de borgerliga först frågar Miljöpartiet och får nej, bara för att kunna säga att man har försökt. MP har knytit upp sig för mycket i det rödgröna samarbetet, säger Mikael Gilljam.

  Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror att valresultatet öppnar upp för nya politiska konstellationer i riksdagen.

  – Situationen är så pass kaotisk så att jag tror att alla de etablerade partierna omprövar sina positioner och strategier nu, vi kanske får se helt nya konstellationer i samband med regeringsbildningen nu. Det blir inte enkelt, säger hon till TT och fortsätter:

  – Jag sade efter valet 2006 att det var ett helt nytt politiskt landskap. Jag skulle säga att med SD som vågmästare i riksdagen är det ett lika stort nytt landskap, det är helt nya förutsättningar.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X