Annons
X
Annons
X

Per Gudmundson: Sverigedemokraterna på rekordnivå – före järnrören

SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.
SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november. Foto: INGVAR KARMHED

Hur har veckans skandaler påverkat Sverigedemokraterna? Tyvärr kan dagens opinionsmätning från Sifo inte svara på det.

Blott en liten del av mätningens intervjuer är gjorda efter Expressens avslöjande, och ur den lilla biten går det inte att dra några slutsatser. Det tar längre tid än så för nyheter att få återverkningar i opinionen.

Vad Sifo kan berätta är dock att SD – före järnrören – uppnådde det bästa resultatet någonsin: 8,5 procent. Enligt Sifo kom tillströmningen i lika delar från Socialdemokraterna och Moderaterna. Det största nytillskottet bestod dock av folk som inte röstade i förra valet.

Annons
X

I övrigt råder stiltje. M ligger på 28,7 och S hamnar på 33,9 procent. De rödgröna, om man nu ska betrakta dem som ett block, leder med 7 procentenheter. Kristdemokraterna harvar vidare under spärren.

Att SD kommer att tappa i nästa mätning är inte heller säkert. Det är redan i någon mån stigmatiserande att uttala stöd för SD, och mediedrevet kan rentav förstärka identiteten som outsider hos anhängarna.

I en mätning från Novus/TV4 i fredags svarade 64 procent av SD-sympatisörerna att skandalerna inte påverkade deras förtroende för Jimmie Åkesson, och 24 procent att förtroendet ökat.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  SD-ledaren Jimmie Åkesson på en presskonferens den 14 november.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X