Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Sverigedemokraterna gifter upp sig

Nigel Farage och Jimmie Åkesson.
Nigel Farage och Jimmie Åkesson. Foto: AP/TT

Han slår sig ihop med extremhögern, rapporterade The Guardian nyligen. ”Han” är Nigel Farage, ledaren för det brittiska UKIP och för honom blev bildandet av gruppen Europe for Freedom and Democracy (EFD) i Europaparlamentet ett besvär i bemärkelsen att han plötsligt blev tvungen att stå till svars för Sverigedemokraternas politiska förflutna. Farage försäkrade att SD:s Kristina Winberg och Peter Lundgren hade formulerat ett brev i vilket de tog avstånd från sitt partis historia.

För Farage var detta måhända obekvämt, men för SD är gruppens bildande en strategisk framgång. Nu kan man vifta bort tidigare spådomar om att man skulle bilda grupp med franska Front National. I stället för att slå sina påsar ihop med partier som anses mer extrema än SD lyckas man ta plats i ett sällskap där man själv är den som måste bevisa mognad och förändring.

Ironin i att man lovar två av Europas ledande populister att skärpa sig är förvisso högoktanig (i gruppen ingår även den spexige italienaren Beppe Grillo och hans parti MoVimento Cinque Stelle), men rent taktiskt går det inte att säga annat än att SD i och med detta har gift upp sig.

Annons
X
Annons
Annons
X

Nigel Farage och Jimmie Åkesson.

Foto: AP/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X