Annons
X
Annons
X

Sverigedemokraterna dömer ut polisens skydd

Polisens skydd av Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är ett misslyckade. Det menar partisekreterare Björn Söder. Men Säpo vill inte kommentera hur den 60-åriga kvinnan kunde ta sig fram till SD-ledaren.

Till höger SD:s partisekreterare Björn Söder.
Till höger SD:s partisekreterare Björn Söder. Foto: TT

SD:s partisekreterare Björn Söder är mycket kritisk mot polisens skydd av partiledaren Jimmie Åkesson. Bakgrunden är tisdagens tårtattack mot partiledaren som skedde i samband med att han signerade sin nya bok ”Satis polito” på Nytorget i centrala Stockholm.

– Att man kommer fram på det sättet och lyckas göra detta, är såklart ett misslyckande, säger Björn Söder.

Partiet vill vänta på att händelsen utreds innan de kommenterar vem – Stockholmspolisen eller Säkerhetspolisen – som bär det största ansvaret för att tårtattacken kunde genomföras. Men Björn Söder menar att Stockholmspolisen var dåligt förberedda på att det kunde uppstå störningar i samband med boksigneringen.

Annons
X

– Det fanns indikationer på sociala medier att man skulle störa tillställningen, och då får man kommendera dit en större styrka. Jag tycker att det är ett väldigt nonchalant och arrogant beteende från polisledningen i Stockholm, säger Björn Söder till SvD.se.

Björn Söder såg i ögonvrån hur den 60-åriga kvinnan kastade tårtan i Jimme Åkessons ansikte. Kvinnan stod i kön till bordet där Åkesson satt och väntade på att få en bok signerad, berättar Björn Söder.

– Jag har fått berättat för mig att hon hade gömt tårtan under sin rock, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Kvinnan brottades ned av Jimmie Åkessons livvakter och omhändertogs av polis. Samtidigt fördes Jimmie Åkesson bort från platsen. Därefter började personer som samlats kring boksigneringen att kasta föremål mot Sverigedemokraternas tält.

  – Det började hagla in föremål, det var någon golfboll som hade kommit in. Det var ägg, jag fick skit på mina kläder. Folk rörde sig runtomkring, men ordningspolisen hade ingen kontroll över läget. Till slut fick vi informationen att de inte kunde garantera säkerheten längre, och då valde vi att packa ihop våra grejer och bege oss därifrån, säger Björn Söder.

  Jimmie Åkesson uppgav under tisdagskvällen i ett telefonsamtal till Björn Söder att han hämtat sig från tårtningen. Partiledaren ska inte ha ställt in några punkter i sitt program med anledning av attacken, utan kommer att delta som planerat i en omröstning i riksdagen vid 16-tiden i eftermiddag.

  – Jimmie är luttrad vid det här laget, säger Björn Söder.

  Partiet ser dock allvarligt på händelsen.

  – Det handlar dels om ett angrepp på demokratin, men vem vet vad som händer härnäst. Det kan vara syra, det kan vara en kniv, säger Björn Söder.

  Kvinnan, som är skriven i Johanneshov i södra Stockholm, fördes efter attacken till arresten på Södermalm. Strax efter klockan 19 släpptes hon dock på fri fot. Kvinnan är nu misstänkt för ofredande.

  – Kvinnan omhändertogs enligt paragraf 13 i polislagen för störande av den allmänna ordningen, och i syfte att avvärja straffbelagd gärning. Hon kunde utgöra en allvarlig fara för den allmänna ordningen, säger Magnus Nilsson, stationsbefäl vid Södermalmspolisen till SvD.se.

  Stockholmspolisen kan inte svara på om hon är känd av polisen sedan tidigare, utan hänvisar till Säkerhetspolisen som har tagit över förundersökningen, som leds av åklagarkammaren för säkerhetsmål. I nuläget är kvinnan misstänkt för ofredande.

  Säpo vill i nuläget inte kommentera varför Säpovakterna på plats inte lyckades hindra kvinnan från att kasta tårtan i Jimmie Åkessons ansikte.

  – Vi vill inte spekulera i hur det kunde hända. Utvärderingen får visa det, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

  Vad säger det om er förmåga att skydda svenska politiker?

  – Vi ser allvarligt på det inträffade, och får utvärdera insatsen för att se om vi behöver vidta några åtgärder eller ändra några rutiner.

  Säkerhetspolisen, Säpo, uppgav vid 9-tiden att de satt i möte om händelsen.

  – Vi får återkomma till det. Just nu måste jag gå in i ett möte om detta, sade Fredrik Milder.

  Strax före klockan 10 ringde Fredrik Milder tillbaka och förklarade att mötet inte handlade om själva tårtningen.

  – Jag kan inte kommentera vad mötet handlade om, säger han.

  Den förre detta säkerhetspolisen Peter Jonsson säger till Sveriges Radio att det är allvarligt att en partiledare får en tårta i ansiktet.

  – Nästa gång kan det vara syra, säger Peter Jonsson.

  Fick tårta kastad i ansiktet svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Till höger SD:s partisekreterare Björn Söder.

  Foto: TT Bild 1 av 2

  Polisen stoppar demonstranter som vill protestera vid Jimmie Åkessons lansering en ny bok.

  Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X