Annons
X
Annons
X
Sverige
Analys

Göran Eriksson: Sverigedemokraterna blir vågmästare i färsk SvD/Sifo

Väljare, här har ni ert politiska kaos! Sverigedemokraterna blir vågmästare i SvD/Sifos nya väljarbarometer. Och de borgerliga hotar att skjuta sönder budgeten för en rödgrön minoritetsregering.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: LARS PEHRSON

ANALYS | GÖRAN ERIKSSON

Hotet om parlamentariskt kaos efter valet har i väljarbarometrarna under augusti inte varit mer än ett hot. För de rödgröna partierna har - om än mycket knappt - fått egen majoritet.

Men om dagens mätning blir valresultat skulle Sverige kastas in i en situation där det är svårt att se hur landet ska kunna regeras - om inte något eller några partier överger sina nuvarande positioner i regeringsfrågan.

Mätningen innehåller inga statistiskt säkra förändringar från förra veckan. Men gapet mellan de rödgröna och allianspartierna är 7,3 procentenheter (det var 10,7 förra veckan) och så litet har det inte varit på ett år.

Annons
X

Men ett mindre försprång är inte det stora problemet för Stefan Löfven. Det är att Sverigedemokraterna med ett sådant här valresultat skulle erövra sin hett eftertraktade vågmästarposition.

Och ett läge som i dagens Sifomätning skulle ha varit komplicerat för S-ledaren Stefan Löfven redan utan det utspel som Fredrik Reinfeldt gjorde i Dagens Industri på fredagsmorgonen.

Innebörden var att de borgerliga – om de hamnar i opposition – kommer att agera på samma sätt som Socialdemokraterna gjorde i höstas.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Då lyftes regeringens förslag om sänkt statlig inkomstskatt ut ur budgeten - och stoppades med en riksdagsmajoritet bestående av de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna.

  ”Jag önskar att vi inte hade hamnat här, men det här är ett mycket strategiskt olyckligt val som Magdalena Andersson och Socialdemokraterna har gjort” sa Fredrik Reinfeldt till DI.

  Och förklarade att allianspartierna kommer att agera på liknande sätt om de hamnar i opposition och de rödgröna regerar i minoritet.

  Utan att förhandla med SD ska Alliansen försöka stoppa de delar av den ekonomiska politiken som man ogillar - och inte betrakta regeringens budget som en odelbar helhet.

  Redan i höstas var det många som ifrågasatte Löfvens och Anderssons agerande. Att budgeten behandlas samlat är ett skydd för en minoritetsregering: oppositionen kan sällan enas om ett heltäckande alternativ till regeringens budgetförslag.

  Snart kunde ju S-ledningen själv vara beroende av en budgetpraxis som gynnar minoritetsregeringar.

  Stefan Löfven kan vara förbannad över Reinfeldts utspel - och det var han när SvD intervjuade honom på fredagsmorgonen. Men han borde inte vara särskilt förvånad.

  Ledande socialdemokrater drog efter Reinfeldts uttalanden slutsatsen att S inte kan leda en rödgrön koalition i minoritet - en regering måste ju få igenom sin ekonomiska politik.

  Men det skulle inte en fortsatt alliansregering heller få. I dagens väljarbarometer S och MP ensamma större än de borgerliga.

  Sverige skulle befinna sig i en parlamentarisk återvändsgränd alltså - som bara kan hanteras om partierna överger de positioner man placerat sig i före valet. Eller med ett nyval.

  I valrörelsen vill Fredrik Reinfeldt förstås sända en signal till mittenväljarna om att en rödgrön regering kan vara liktydig med politiskt kaos.

  Frågan är om Alliansen - och alla Alliansens partier - efter dåligt valresultat skulle vilja agera på ett sätt som kommer att kunna uppfattas som att man bidrar till att orsaka kaos.

  I den här väljarbarometern ligger Miljöpartiet och Sverigedemokraterna sida vid sida - båda får 11 procent - i deras interna uppgörelse om vem som ska bli tredje största parti.

  Sverigedemokraterna ökar inom felmarginalen - partiet får sin högsta Sifonotering någonsin - och har en stor valframgång inom räckhåll. Men det har inte uppstått någon turboeffekt efter att Fredrik Reinfeldt i sin valupptakt lyfte fram den budgetmässiga utmaningen av ökande kostnader för flyktingmottagandet.

  I dagens väljarbarometer klarar både Kristdemokraterna och Centerpartiet fyraprocentspärren - Centern med 5,9 procent gör Centern det med viss marginal. Och i ett annars inte så uppmuntrande opinionsläge kan Annie Lööf glädja sig åt att Centern ligger en tiondels procentenhet före Folkpartiet.

  Regeringsfrågan har hittills tagit mycket stor plats i valrörelsen. Men brottningsmatchen mellan Reinfeldt och Löfven verkar inte attrahera väljarna.

  Moderaterna ligger i dag drygt 7 procentenheter under valresultatet, och Socialdemokraterna når inte ens upp till sitt resultat 2010 – som var det sämsta sedan den allmänna rösträtten infördes.

  Med två veckor kvar till valet, vacklar de båda jättarna mot mål.

  Annons
  Annons
  X

  Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

  Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 2
  Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X