Annons
X
Annons
X

Sverigedemokrater tog skämtare på största allvar

När en färöisk nationalist höll ett kraftfullt tal på Färöarnas nationaldag satt några sverigedemokrater i publiken. Och blev imponerade. Vad de inte förstod var att mannen med det fejkade namnet Haraldur driver med nationalism.

Haraldur är påhittad av Sjúrdur Skaale, en komiker känd från ett sketchprogram i färöisk tv. När han höll tal på Färöarnas nationaldag i somras visste alla i publiken vem han var.

Men talet togs på fullt allvar av de tillfälligt turistande sverigedemokraterna, bland dem partisekreterare Björn Söder, presschef Mattias Karlsson och ungdomsförbundets ordförande Erik Almqvist. I Nummer 78 i partitidningen SD-Kuriren skriver de bland annat:

”Det mäktigaste intrycket på hela resan, åtminstone ur strikt politisk synvinkel, var det tal som hölls sent på natten på Olavsvakan.” Längre ned fortsätter texten: ”Vi förstod inte varenda ord när vi stod där, på ett ganska litet torg, mitt i natten bland femtontusen skandinaviska bröder och systrar, men vi förstod tillräckligt mycket för att stå och le av glädje över detta underbara land och detta stolta folk”. Därefter är långa stycken ur skämttalet översatta och återgivna.

Annons
X

I tisdagens nummer av Färöarnas största tidning Dimmalætting är Sverigedemokraternas hyllning till Haraldur en toppnyhet med rubriken: ”Haraldur hjälte för svenska nationalister”.

– Alla här på Färöarna tycker att det är jätteroligt. Det är rätt fantastiskt att de trodde att Haraldur var på riktigt. Jag tror att de blev snopna, säger reportern Georg L Petersen på Dimmalætting, till Nyheter24.

I en intervju med Sydsvenska Dagbladet säger komikern Sjúrdur Skaale, som också är socialdemokratisk politiker och sitter i Färöarnas parlament, att han med figuren Haraldur driver med precis det slags övernationalistiska personer som finns i Sverigedemokraterna.

– Det är tragiskt och komiskt att de tog honom på allvar. Verkligheten överträffar dikten. Den är mer extrem. Det har Sverigedemokraterna visat genom att hylla Haraldur, säger Sjúrdur Skaale till Sydsvenska Dagbladet.

Till Nyheter24 säger Sverigedemokraternas presschef Mattias Karlsson, som skrev artikeln i SD-Kuriren, att de knappt visste vem Haraldur var:

– Vi förstod att vissa saker var väldigt överdrivna, och vissa saker var seriöst hållna om nationalism och självständighet. Det var det senare vi ville lyfta fram.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X