Annons
X
Annons
X

Sverige visste att Ghezali lämnat landet

Svenske Mehdi Ghezali – som satt fängslad på Guantanamo – har gripits i Pakistan. Uppgifter till SvD gör också gällande att flera av de svenskar som tidigare suttit fängslade i Etiopien är gripna tillsammans med Ghezali. Bland de gripna terrormisstänkta svenskarna finns en 19-årig kvinna och ett litet barn.

Mehdi Ghezali gripen igen.
Mehdi Ghezali gripen igen. Foto: SCANPIX - KARTA (SVD)

Enligt pakistanska poliskällor som SvD har varit i kontakt med stämmer namnen på två av de gripna svenskarna överens med några av de personer som 2007 greps i Somalia och hölls fängslade i Etiopien. Uppgifterna bekräftas av ytterligare källor som SvD talat med.

Det finns ingen officiell bekräftelse på att de ska ha gripits och när SvD ringer den 19-åriga kvinnans mamma säger hon att dottern är på pilgrimsresa i Saudiarabien, något annat känner hon inte till.

Efter frisläppandet från Etiopien våren 2007 sade en av männen i en intervju med SvD: ”Vi vet att Säpo fick hem oss och jag är tacksam.”

Annons
X

De gripna svenskarna är misstänkta för samröre med terrornätverket al-Qadia, men några mer specifika anklagelser har ännu inte presenterats.

När det gäller Mehdi Ghezali uppger källor till SvD att svenska myndigheter visste att han hade lämnat landet och ska också ha förvarnat andra länder. Svenska myndigheter kunde följa resans gång.

Förra gången Mehdi Ghezali greps i Pakistan var i december 2001, bara några månader efter terrorattacken mot USA den 11 september. Han kom till Guantanamo Bay på Kuba, och blev känd som Kubasvensken. Efter två års fångenskap utan rättegång frigavs han av amerikanska försvarsdepartementet Pentagon.

Den 8 juli 2004 reste han till Sverige i ett svenskt regeringsplan, enkom beställt för honom av regeringen Persson. Mehdi Ghezali och medföljande svenska tjänstemän landade i sommarkvällen på Skavsta flygplats.

– Han har landat som en fri man. När det gäller honom är fallet avslutat från vår sida, sade svenska UD triumferande.

Utrikesminister Laila Freivalds talade om en seger för svensk diplomati. Bakom frisläppande låg verkligen flera års opinionsarbete och förhandlingar mellan USA och Sverige.

Men det fanns en hake. USA hade visserligen kommit fram till att Ghezali inte utgjorde något hot mot dem. Men för att släppa honom fanns ett villkor.

– Det kan räcka med att Sverige lovar att övervaka honom för att han ska släppas, gjorde USA-sändebudet Pierre-Richard Prosper klart i SvD fem månader före frisläppandet.

En sådan överenskommelse skulle visserligen senare förnekas av utrikesminister Freivalds inför riksdagens KU. Men att Ghezali hur som helst alltsedan dess övervakats av svenska myndigheter är ett faktum, erfar SvD.

Ghezali är idag en fri man och får resa utan restriktioner. Enligt pappan begav han sig ut på pilgrimsresa till Mecka i Saudiarabien. Men hans senaste avresa från Sverige var i vart fall väl känd av svenska staten.

– Så är det. Svenska myndigheter hade koll på när han lämnade landet, säger en av SvD:s sagesmän med insyn i ärendet.

En naturlig åtgärd är att svenska myndigheter förvarnat andra länder dit Ghezali åkt och så har av allt att döma också skett nu. Men det var inte detta som ledde till att han greps, erfar SvD.

– Det han höll på med var fullt tillräckligt för att gripas i Pakistan, säger en av SvD:s källor.

Det som hittills är känt är att en grupp med 12 utlänningar med svenskar, turkar och ryssar greps av lokal militär den 28 augusti. Gruppen befann sig i ett stamområde mellan de båda pakistanska provinserna North West Frontier Province och Punjab när de greps.

Lokal militärpolis blev misstänksamma eftersom de inte kunde visa upp pass och resehandlingar. De ska olagligt ha tagit sig in i Pakistan via Iran.

Den pakistanske tv-journalisten Salim Buzdar berättar för SvD att han var utsänd i området för att rapportera om översvämningar när han tipsades om att utlänningar hade gripits. Han tog sig då till en polisstation i Traimoon och fick träffa gruppen.

En man berättade då för honom att han var svensk, och att kvinnan och en liten pojke var hans hustru och son.

– Jag minns inte vilket namn han uppgav men jag lade det inte på minnet eftersom det ändå sällan är ett korrekt namn som uppges i de här sammanhangen, säger Salim Buzdar.

En lokal poliskälla i Dera Ghazi Khan bekräftar för SvD att tre svenskar fanns bland de gripna men vill inte gå in på deras identitet.

– Det var ett rutinärende eftersom utlänningar i dessa dagar väcker misstänksamhet. Dera Ghazi Khan eller Traimoon är inte en turistattraktion. Deras svar väckte misstankar. De sade att de var på väg till Raiwand, men i själva verket var de på väg till North West Frontier Province, förklarar polisen i Dera Ghazi Khan.

Raiwand är högkvarter för den religiösa sekten Tableeghi Jamaat, som liknas vid Jehovas vittnen. Gruppen hade med sig religiös litteratur, som också har beskrivits som ”jihad-litteratur”. De bar också med sig en större summa utländsk valuta enligt pakistanska medier.

En tidning skriver att ett självmordsbälte hittades tillsammans med en kniv. I övrigt beslagtogs CD-skivor och en bärbar dator.

Mehdi Ghezali hade igår ännu inte begärt hjälp av svenska UD eller träffat någon svensk tjänsteman. UD:s agerande blir i så fall korrekt, men inte som förra gången, försäkrar en SvD-källa.

– Den här gången sänder vi inte regeringsplanet.

Farooq Sulehria

Annons
Annons
X

Mehdi Ghezali gripen igen.

Foto: SCANPIX - KARTA (SVD) Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X