Annons

Sverige tog metoo på större allvar än Danmark

Women's March Stockholm och Me Too Sweden under en manifestation på årsdagen av Womens March-manifestationen som blev den största folkdemonstrationen i USA:s historia. Arkivbild.
Women's March Stockholm och Me Too Sweden under en manifestation på årsdagen av Womens March-manifestationen som blev den största folkdemonstrationen i USA:s historia. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under strecket
TT
Publicerad

Danmark och Sverige anses vara några av världens mest jämställda länder. Men när två medieforskare undersökte mediernas bevakning av metoo-rörelsen syntes stora skillnader i rapporteringen. Metoo fick fyra gånger så mycket uppmärksamhet i svensk press än den fick i Danmark. Sverige lyfte oftare frågan på nyhetsplats med uttalanden från svenska politiker, men i danska medier skrevs det främst om ämnet på kultur- och åsiktssidorna.

– Det faktum att metoo behandlades som ett debattämne innebar att praktiskt taget inga danska politiker kommenterade frågan under perioden, säger Jannie Møller Hartley, en av forskarna.

Annons
Annons
Annons