Annons

Sverige tar striden – mot höjd EU-avgift

Sverige kämpar mot höjda EU-avgifter.
Sverige kämpar mot höjda EU-avgifter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Medlemsländerna vässar knivarna inför toppmötet om unionens långtidsbudget medan Sverige kämpar mot höjda EU-avgifter . SvD reder ut vad striden handlar om – och varför Sverige kallas för snåljåpar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionens förslag skulle innebära att den svenska EU-avgiften ökar med 15–17 miljarder kronor per år, vilket regeringen anser vara oacceptabelt.

Foto: Monika Skolimowska/TTBild 1 av 1

Långtidsbudgeten gäller EU:s alla utgifter under sju år – hela rubbet. Jordbrukssubventioner, regionalstöd och forskningspengar. Kontorshyror, driftskostnader och löner för 60 000 tjänstemän och annan personal i varje EU-flaggad byggnad i Bryssel och hela världen, från EU:s smittskyddsbyrå i Solna till EU-domstolen i Luxemburg och EU-delegationerna i Washington och Peking.

Broar, motorvägar och tågbanor byggs med EU-stöd i hela unionen. EU-pengarna går också till Erasmusstipendier och bidragsfonder för uppsagda fabriksarbetare. De går till bistånd i utvecklingsländer och krishjälp vid naturkatastrofer, flyktingkriser och skogsbränder. Det finns EU-program för terrorbekämpning. Och så det enorma satellitprogrammet Galileo – EU:s egna GPS-system. För att bara nämna några utgiftsposter.

Annons
Annons
Annons