Annons
X
Annons
X

Sverige tar plats på brittisk topplista

Börjar du längta efter julstämning? I så fall är det kanske redan nu dags att börja planera för en stämningsfull decemberresa till någon stad med mycket julkänsla. Som hjälp på traven har den brittiska tidningen The Telegraph listat Europas bästa julmarknader. De ser dem i svepet nedan utan inbördes rangordning. Vi kan redan nu avslöja att Sverige finns med.

Foto: CHRISTKINDLMARKT.CC Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Foto: CHRISTKINDLMARKT.CC

Innsbruck, Österrike (bilden). The Telegraph beskriver marknaden med ett ord: Gemütlichkeit. Mysiga eldar, bodar med pepparkakor, hantverk och julmusik bidrar till stämningen tillsammans med bergen som omger den lilla alpstaden.
En timme söder om Frankfurt ligger Worms som enligt stadens egna uppgifter är Tysklands äldsta stad. Julmarknaden här kretsar kring stadens stora torg där det bland annat bjuds på brassband och körsång.
Klicka vidare för att se vilka ytterligare julmarknader som finns med i Europatoppen.

Annons
X
Annons
X
Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Foto: COLOURBOX

Hamburg (bilden) är med på listan tack vare sitt stora utbud. Staden har nämligen inte mindre än 15 olika julmarknader.
För julmarknaden i franska Angers, 30 mil sydväst om Paris, är det i första hand maten som lockar. På Place du Ralliement framför teatern serveras godsaker från hela landet.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Marknaden i Litauens huvudstad Vilnius (bilden) lockar med julstämning och vinterkänsla i massor. Här kan man bland annat provsmaka den lokala julmaten och titta på små teaterföreställningar, som till exempel den när julgranen tänds.
Schweiziska St Gallen, en timme från Zürich, kvalar in på listan mycket tack vare sina korsvirkeshus, sin vackra katedral och den storslagna utsikten över de snötäckta alptopparna runt omkring. Men även julbelysningen över gågatorna och de julsmyckade butikerna bidrar till stämningen.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

  Bild 4 av 6

  Foto: COLOURBOX

  Julmarknaden i Strasbourg (bilden) hölls för första gången 1570 och är därmed enligt enligt egen utsago Europas äldsta. The Telegraph skriver att staden i östra Frankrike är magisk kring jul. Här finns allt man kan begära – änglar, röda hjärtan, stjärnor och julkransar i massor. Lägg korsvirkerhus och kullerstensgator till det och julstämningen är total.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 1

  Bild 5 av 6

  Foto: COLOURBOX

  Stuttgarts julmarknad (Stuttgarter Weihnachtsmarkt, bilden) är en av de mest kända i Tyskland. Marknaden, som grundades 1692, hålls i stadens bilfria centrum där ungefär 300 bodar, som alla tävlar om titeln ”bäst dekorerade bod”, kränger godis, mat, dryck och hantverk.
  Italiens representant på listan är Bologna vars julmarknad främst lockar med god mat.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: ANDERS WIKLUND/TT Bild 1 av 1

  Bild 6 av 6

  Foto: ANDERS WIKLUND/TT

  Och så har vi då Sveriges bidrag på The Telegraphs lista över Europa bästa julmarknader – julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.
  Tidningens läsare får bland annat veta att ”svenskt hantverk i form av glas, smycken och keramik går att köpa till överkomliga priser”. Även den traditionella glöggen, pepparkakor, saffransbullar och korv gjord på renkött framhålls i artikeln.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X