Annons
X
Annons
X

Sverige sviker löfte om ny fiskeripolitik

Regeringen är på väg att svika sina löften för fiskeripolitiken. Det förslag som EU:s fiskeriministrar väntas skriva under på tisdagen saknar helt åtgärder mot överfisket. Sverige bör därför säga nej, skriver Patrik Eriksson, Greenpeace och Håkan Wirtén, Världsnaturfonden WWF.

[object Object]
Kohandeln med årliga kvoter har tömt haven på fisk, skriver Patrik Eriksson, Greenpeace och Håkan Wirtén, Världsnaturfonden WWF.

BRÄNNPUNKT | FISKE

Redan i dag importerar vi över hälften av de fiskprodukter vi konsumerar i EU.
Patrik Eriksson och Håkan Wirtén

I EU:s vatten är över 70 procent av våra vanligaste fiskar överfiskade eller utom biologiskt säkra gränser. I morgon, tisdag, förväntas EU:s fiskeriministrar skriva under ett urvattnat kompromissförslag som stakar ut riktningen för EU:s gemensamma fiskeripolitik som nu reformeras. Förslaget saknar helt åtgärder som kan förhindra det pågående överfisket. Greenpeace och WWF uppmanar därför regeringen att inte stödja kompromissen, utan i stället stå upp och försvara den svenska linjen.

Sverige har hittills varit ett av de få länder som försvarat förslag för en miljömässigt och ekonomiskt hållbar fiskeripolitik. Men det kompromissförslag som EU:s regeringar nu är på väg att skriva under saknar de avgörande inslag som kan ge oss fisken tillbaka i haven. Och dessvärre ser det ut som att även den svenska regeringen kommer att stödja förslaget, vilket i så fall innebär att den sviker sina tidigare löften om att driva på för en stark reform av fiskeripolitiken.

Annons
X

Kompromissförslaget håller inte måttet och kommer varken att rädda fiskerinäringen eller skona havsmiljön. Viktiga tidssatta mål för när överfiskade fiskbestånd ska vara återhämtade har flyttats fram i tiden. Det innebär att överfisket tillåts fortsätta under hela det kommande årtiondet. Inga tidsgränser anges heller för när fleråriga planer ska vara på plats. Det är allvarligt eftersom de var tänkta att ersätta det nuvarande kritiserade systemet, en kohandel med årliga kvoter som tömt haven på fisk. Förslaget saknar även tidsplaner och åtgärder för att minska EU:s alltför stora fiskeflotta.

Tidigare skarpa förslag på bindande regler för kontroll av ekonomiska stöd har raderats, vilket möjliggör fortsatt straffrihet och förskingring av subventioner. Även det krav som Sveriges fiskeriminister Eskil Erlandsson drivit allra hårdast, att ett utkastförbud ska införas snarast, har försvagats.

Greenpeace och Världsnaturfonden WWF uppmanar därför Sveriges och alla Europas regeringar att säga nej till förslaget och i stället ta möjligheten att vända det katastrofala nuläget med utfiskade hav. Vi uppmanar även Europaparlamentet att utmana förslaget. När Sveriges position diskuterades i riksdagens EU-nämnd i fredags blev det tydligt att regeringen redan innan förhandlingarna är beredd att backa från sin tidigare position och stödja kompromissförslaget.

Sverige kan naturligtvis inte ensamt vända utvecklingen, samtidigt är det nu helt avgörande att stå upp för politiken och söka stöd hos andra medlemsländer.

Stödjer Sverige förslaget i nuvarande form har regeringen i praktiken gett upp ambitionen för en fiskerireform som skulle kunna sätta stopp för överfisket och därigenom öka möjligheten att överlämna levande hav med rik tillgång på vild fisk till kommande generationer.

Loppet är dock inte kört. USA har visat att det på kort tid är möjligt att uppnå en återhämtning av fiskbestånden. Fem år efter att USA införde sin nya fiskeripolitik har över tre fjärdedelar av fiskbestånden återhämtat sig. Inom EU befinner sig endast en fjärdedel av fiskbestånden i dag på en hållbar nivå, alltså vid eller över de nivåer som kan ge maximal hållbar avkastning (MSY).

Rapporter från bland annat OECD, Världsbanken och EU-kommissionen visar att det europeiska fisket skulle vinna enormt mycket på en återhämtning av fiskbestånden. Mer fisk i haven skulle innebära en ökning av fångsterna, större vinstmarginaler, högre avkastning på investeringar och fler arbetstillfällen. Inom EU har antalet arbetstillfällen inom fiskerinäringen minskat med hela 31 procent sedan 2002.

Faktum är att vi redan i dag importerar över hälften av de fiskprodukter vi konsumerar i EU. Det här understryker vilken kris det europeiska fisket befinner sig i och hur nödvändig en hållbar reform av fiskeripolitiken är. Chansen att ändra politiken kommer bara vart tionde år. Det är dags att agera nu.

PATRIK ERIKSSON

chef för Greenpeace i Sverige

HÅKAN WIRTÉN

generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF

Annons
Annons
X

Kohandeln med årliga kvoter har tömt haven på fisk, skriver Patrik Eriksson, Greenpeace och Håkan Wirtén, Världsnaturfonden WWF.

Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X