Annons
X
Annons
X

Sverige stoppar överföring av asylsökande till Ungern

Flyktingar riskerar att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i Ungern, slår Migrationsdomstolen fast och stoppar överföring av asylsökande från Sverige dit.
Chefsrådman Kirsi Laakso Utvik säger till SvD att ungerska asylregler helt enkelt inte håller måttet.

(uppdaterad)
Svenskt flykting­mottagande
Foto: Petr David Josek / AP

Migrationsdomstolen i Stockholm stoppar överföringar av flyktingar till Ungern. Det handlar om personer som tagit sig till Sverige via Balkanrutten och har rest in i Ungern via Serbien.

I två domar slår domstolen nu fast att flyktingarna riskerar att utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling i Ungern. Domstolen skickar tillbaka de två ärendena till Migrationsverket, som ska bestämma om de aktuella asylansökningarna ska prövas i Sverige eller i något annat EU-land.

Huvudregeln i asylprocessen är att personer som kommer till Europa ska få sina asylansökningar prövade i första landet där de registreras. Tar man sig vidare till Sverige ska ärendet skickas tillbaka till första ankomstlandet enligt den så kallade Dublinförordningen.

Annons
X

– I de här målen har vi kommit fram till att möjligheterna att få tillgång till asylprocessen i Ungern är så begränsade att man kan inte överföra ärenden dit, säger Kirsi Laakso Utvik som är chefsrådman vid Migrationsdomstolen i Stockholm.

**Under sommaren och **hösten 2015 gjorde Ungern stora förändringar av sina asyllagar – Migrationsdomstolen varnar för att i princip ingen människa nu kan erhålla internationellt skydd i Ungern i dag. Personer som kommit in i Ungern via Serbien riskerar att skickas tillbaka samma väg och kan då i slutändan hamna i det land de flydde från, utan att ha kunnat söka asyl.

Möjligheterna att få tillgång till asylprocessen i Ungern är så begränsade att man kan inte överföra ärenden dit.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Migrationsdomstolen har hämtat in information från flera olika instanser och organisationer. Kirsi Laakso Utvik säger till SvD att alla rapporter pekar entydigt åt ett och samma håll – Ungerns nya asylregler håller inte måttet.

  I höstas började Unger bygga ett fyra meter högt och 175 kilometer långt taggtrådsstängsel längs gränsen mot Serbien. Samma typ av stängsel har även satts upp vid gränsen mot Kroatien.
  De nya asylreglerna som införts innebär en snabb procedur där sakprövning i ärendet sällan görs, skriver Migrationsdomstolen i domen.

  Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter har bedömt att den ungerska asyllagstiftningen och dess tillämpning bryter mot internationell standard när det gäller mänskliga rättigheter. Många av de asylsökande som överförs dit sätts till exempel i förvar där de inte har tillräcklig tillgång till tolkar, vilket i sin tur leder till att de inte kan få rättshjälp.
  **
  Emily Diab, doktorand** i folkrätt vid Uppsala Universitet, säger att Migrationsdomstolens beslut är ovanligt. Tidigare har man stoppat överföringar av flyktingar till Grekland. Även då tog domstolen fasta på rapporter från olika organisationer som beskrev en bristande asylprocess.

  Enligt Emily Diab kan man i princip utgå ifrån att Migrationsverket kommer att överklaga Migrationsdomstolens beslut till högre instans eftersom det finns en prejudicerande dimension i dessa ärenden.

  – Det som gäller för just de personerna som beslutet berör är att de kommer de att få stanna i Sverige fram till att ett eventuellt överklagande av domen prövas, säger hon.

  Kirsi Laakso Utvik berättar att Migrationsdomstolen nu har strax över 50 ärenden som rör återförande av flyktingar till Ungern.

  Annons
  Foto: Petr David Josek / AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X