Annons

Sverige står modell för en ny andlighet

INDIVIDTRO. Gud är inte död i Sverige, men nästan. Fast det är bara den gamla personliga, styrande och ställande guden som är på väg att gå hädan. När filosofer och tänkare runt om i världen livligt diskuterar en ny gudssyn kommer de fram till en grundhållning som liknar den typiskt svenska.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Lagomlandet Sverige är ett intressant land. Svenskars värderingar är exempelvis inte alls särskilt ”normala” eller ”lagom”. Ur omvärldens synvinkel är vi snarare de mest avvikande.

Enligt en återkommande internationell undersökning om människors värderingar, World Values Survey, är Gud viktig bara för var femte svensk (17 procent) och religion är viktigt för enbart var tredje (35 procent). Om någon tycker att detta verkar vara en förvånansvärt hög andel ska ni veta att ur ett internationellt perspektiv är det här låga siffror, faktiskt lägst i världen.

Cecilia Källström, med dottern Emelie, som just blev döpt: Gud är godhet. Han får människan att vara sitt bästa och håller liksom det onda borta. Barndomens tro på en allsmäktig Gud är väl borta, men man kan säga att Gud hjälper en att ha ett bra förhållningssätt. Gunilla Gustafsson (mor till Cecilia): Trygghet. Gud är trygghet, något att tro på när världen är orolig. Ibland tror jag, ibland inte. När man ser på världen, hur allt är, är det svårt att tro.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 1 av 19

Sigge Boström: Ordet Gud får mig att tänka på Afghanistan, elände och idioti. Gud är en liten grej som man förstorat, något som brett ut sig och blivit till olika religioner. Jag tror på ödet. Vi är ju alla medvetna om att vi ska dö, och jag hoppas att ödet ska vara hyggligt mot mig, på samma sätt som jag försöker vara hygglig mot mina medmänniskor.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 2 av 19

Alexander Forsberg: Jag använder egentligen inte uttrycket Gud, det står i vägen. Gud är ju en metafor för något vi längtar till, som kärlek, som energi, som något evigt, transcendent. Jag är faktiskt väldigt intresserad av att lära mig och förstå vad olika personer, filosofier och religioner säger om Gud. Det jag söker är en egen uppfattning.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 3 av 19

Britt Marie Ferm: Om man säger så här; bland alla hot i världen är religion det största, som nummer två kommer korruption och som nummer tre välgörenhet, då förstår man hur jag tänker. Jag är med i Humanisterna. Missförstå mig inte. Människor får tro vad de vill, men det religionen står för – förtryck, fundamentalism, maktmissbruk – skrämmer mig.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 4 av 19

Nor Yousef: Gud är Gud. Han är inte en person, inte som en människa. Ljus, Gud är ljus. Han är den som skapat allt och driver hela världen, allt som finns. Han är störst. Och han är snäll. Om man ber får man hjälp.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 5 av 19

Mirambo Zackhary: Gud är den högsta varelsen, vad annat kan man säga. Det är det de som säger, de som vet. Jag vet inte med någon total säkerhet, men visst, jag tror absolut på Gud.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 6 av 19

Lena Ottoson: Gud är inget yttre väsen, utan en inre kraft. Det är en genuin värdegrund som ger stor respekt för den enskilda människan. Och Gud uppenbarar sig på olika sätt för olika människor. Min Gud är något som jag så att säga skapat

Foto: INGVAR KARMHED Bild 7 av 19

Ellen Gjöres: Gud är något som är totalt icke existerande. Jag är nog väldigt ateistisk. Det finns ingen annan mening med livet än den man skapar själv. Efter döden händer ingenting, tyvärr.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 8 av 19

Lisa Öster: Å vad svårt att svara på. Min bild är så splittrad. Dels tänker jag på motsättningar mellan religioner, förtryck och att bli tvingad, dels tänker jag på ett stöd, någon som är förlåtande och ger tröst. Jag ber faktiskt ibland.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 9 av 19

Lars Lindström Gud är något som ger mig hopp. Det är en trygghet. Och svar på frågor som det inte finns några svar på. Jag är inte så troende, men jag har en stor respekt för dem som är det

Foto: INGVAR KARMHED Bild 10 av 19

Jonathan Gustavsson: Ja, herre gud, vad ska man säga … Gud är våra själar samlade till en gemensam kraft.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 11 av 19

Annika Lehmusviita: Det beror på situationen, just den eller den dagen. Om man vill att något ska gå bra kan man be lite och få lite extra hopp. Han är också något man kan skylla på när det går dåligt. Anneli Lehmusviita: Ibland är jag trotsig och undrar varför Gud måste vara en han, kan inte Gud vara en hon? När jag var med i kyrkans ungdom kunde jag protestera. Fast Gud är inte så viktig för mig, man kan inte säga att jag är kristen.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 12 av 19

Vian o Diary Abdulrhman: Gud har tillverkat allting. Han bestämmer över våra liv och när vi ska dö. I vår tradition säger man också att Gud bestämmer vem man ska gifta sig med, det vet vi inte om det är sant. Men vad man ska bli i livet är redan avgjort när man ligger i mammas mage. Gud har en plan för oss. Fast vi har också en fri vilja. När man gör dåliga saker är det något man bestämt själv.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 13 av 19

Pertti Salenius: Ingenting. Jag tror inte alls. Vet inte heller om livet har någon mening. Man ska ha kul. Livet är en fest. När man dör blir man en jordgubbe.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 14 av 19

Agneta Johansson: Gud är ju inte något jag funderar på så ofta. Jag är inte speciellt religiös. Men naturen, Gud är kanske naturen för mig. Där kan jag känna ett slags frid. Naturen är gratis, det är bara att ta den till vara.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 15 av 19

Peter Ekström: Han är ett föredöme, ett moraliskt föredöme. Fast jag har inte någon direkt kontakt så att jag vet på så sätt, har väl fel interface. Inte heller tror jag att prästerna har så mycket att tillföra. Vad jag menar är att tanken bakom Gud är detsamma som goda levnadsregler, naturliga sådana som de flesta ställer upp på. Ibland avviker man förstås, sånt kan hända.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 16 av 19

Yashar ”Ash” Moazeni: Gud är något som får mig att gå vidare i livet och att lyckas. Tror man ger han hopp, om det går dåligt. Går det bra får man tacka. Man kan säga att Gud är ödet, samma grej. Om det inte var menat att något skulle funka då blir det inte så. Lyckas man så var det Guds mening.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 17 av 19

John Sacksby: Gud är en förebild. Han får en att vara snäll och dela med sig. Jag har ingen personlig kontakt, men Jesus är ju en historisk person som gjorde ett starkt intryck, så något måste det ju vara.

Foto: INGVAR KARMHED Bild 18 av 19
Bild 19 av 19
Annons
Annons
Annons