Annons

Harald Gustafsson:Sverige spred fruktan som Frankrikes ombud

Den 6 februari föreläser Svante Norrhem om sin bok ”Subsidier” på Livrustkammaren i Stockholm.
Den 6 februari föreläser Svante Norrhem om sin bok ”Subsidier” på Livrustkammaren i Stockholm. Foto: Ill: Lönegård & Co.

Att Sverige under ”fornstora dar” ofta var allierat med Frankrike är välkänt. Men Svante Norrhems undersökning av de franska bidragen till svensk krigsmakt har gett smått sensationella resultat – inget annat land mottog så stora summor under så lång tid från samma stat.

Under strecket
Publicerad

Vi tycks leva i en tid när statens gränser har blivit porösa, när främmande makter i allt större utsträckning påverkar politiken i andra länder. Kina försöker styra hur svenska politiker uppträder, Rysslands inblandning i det senaste amerikanska presidentvalet hotar att fälla USA:s president, Turkiet lägger press på EU-länderna genom att hota med att släppa på flyktingströmmen. 

Ett modernt fenomen, en effekt av globaliseringen, tror man kanske. Men då bör man bekanta sig med lundahistorikern Svante Norrhems forskningsresultat om franska subsidier till Sverige under 1600- och 1700-talen. Vi tänker på tiden, särskilt 1600-talet, som ”fornstora dar”, en tid som förr var omgiven av nationell romantik, numera snarare betraktad med skam över att svenska arméer härjade och spred fruktan i Europa. Men bakom Sverige stod franska pengar. Svenska krig och svensk utrikespolitik var under nästan 200 år direkt beroende av att Frankrike betalade.

Annons
Annons
Annons