Annons

Sverige skickar barn till läger

De ensamkommande flyktingbarn som skickas tillbaka till Malta från Sverige möter en svår vardag. 16-åriga Nouredin Hussein, från Somalia, är uppgiven efter drygt ett år på ön. ”Jag sover i en kall flyghangar och får inte längre någon ekonomisk hjälp”, säger han.

Publicerad

För de tusentals afrikanska flyktingar som de senaste åren tagit sig till den lilla medelhavsön med båtar från Nordafrika väntar sällan en ljus framtid. Efter månader i häkte följer en vardag i flyktingläger, avskilda från det maltesiska samhället. Att söka sig till andra EU-länder är många gånger lönlöst – flyktingar som försöker ta sig vidare in i EU blir ofta tillbakaskickade och möter den andra gången ännu sämre villkor.

En av dem som hamnat i detta tomrum är 16-åriga Nouredin Hussein Mohamed. Efter fem månader på Orust och en månad i Malmö avslogs hans ansökan om asyl i Sverige eftersom han redan fått ett tillfälligt uppehållstillstånd på Malta. Idag har han svårt att se en framtid på den lilla ön. Han saknar både sovplats, pengar och möjligheter till skolgång.

Annons
Annons
Annons