Annons

”Vi ska vara ledande för Agenda 2030”

Flaggor utanför FN-byggnaden på Manhattan i New York där världens länder ska samlas i september. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) leder Sveriges arbete för Agenda 2030.
Flaggor utanför FN-byggnaden på Manhattan i New York där världens länder ska samlas i september. Biståndsminister Peter Eriksson (MP) leder Sveriges arbete för Agenda 2030. Foto: Egon Bomsch/REX/TT, Patrik Österberg/TT

Sverige är och ska vara en internationell förebild när det gäller ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet som tar hänsyn till mänskliga rättigheter. När världens ledare samlas i FN i höst har de en svår process framför sig med många steg och risker. Men vi har helt enkelt inte råd med ett misslyckande, skriver biståndsminister Peter Eriksson (MP).

Under strecket
Publicerad

Peter Eriksson.

Foto: Patrik Österberg/TTBild 1 av 1

När sommarledigheten är över väntar en dramatisk höst i det internationella samarbetet. I september ska flera centrala frågor avgöras i FN:s högkvarter i New York. Centralt för diskussionerna kommer vara om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling, om att till exempel avskaffa fattigdom och lösa miljöproblem. Men det handlar också om finansieringen av de stora klimatinvesteringar som behövs för att både ta ner utsläppen och anpassa fattiga länder till ett hårdare klimat.

Inför öppnandet av generalförsamlingen har en politisk deklaration om Agenda 2030 förhandlats fram mellan FN:s medlemsstater. Deklarationen förväntas antas vid toppmötet i New York i september. Agendan är stor och omfattande och inkluderar både social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Agendan behöver dock tillföras ny energi för att takten i genomförandet ska öka. Sverige har tillsammans med Bahamas fått uppgiften att leda förhandlingarna och arbetet kan inte ses som något annat än en viktig framgång. I en tid då vi behöver intensifiera arbetet har vi lyckats få världssamfundet att ställa sig bakom flera viktiga budskap:

Annons
Annons
Annons