Annons

”Sverige ska vara stormakt inom flyktingpolitiken”

S-kongressen behöver landa i en politik som samlar brett stöd bland svenska folket och som har förutsättningar att bli verklighet både i EU och i Sveriges riksdag. Nu måste alla delar inom socialdemokratin gemensamt ta ansvar för en långsiktigt hållbar asyl- och migrationspolitik, skriver Philip Botström, SSU, och Elin Ylvasdotter, S-studenter.

Under strecket
Publicerad

Philip Botström och Elin Ylvasdotter

Foto: Lars Pehrson, pressbild

Sverige måste ta ännu tydligare ställning mot de länder som vägrar att värna asylrätten och ta sitt ansvar för integrationen, skriver Philip Botström och Elin Ylvasdotter. Bilden visar asylprocessen på Migrationsverket i Solna med registrering och fingeravtryck av asylsökande.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Asyl- och migrationspolitiken kommer vara en fråga som engagerar när Socialdemokraterna samlas till kongress i april. När regeringen lade om politiken efter det rekordstora flyktingmottagandet under hösten 2015 var SSU och S-studenter ute och kritiserade tillfälliga uppehållstillstånd och försämrad möjlighet till familjeåterförening. Det är hög tid att socialdemokratin lägger grunden för en migrationspolitik som är långsiktigt hållbar, där fler länder tar ansvar och där asylrätten värnas.

SSU och S-studenter har slagit fast tre principer som vi vill ska vara gällande i det program kongressen ska besluta om:

Annons
Annons
Annons