Annons

”Sverige ska vara en ledande kunskapsnation”

Matilda Ernkrans.
Matilda Ernkrans. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, svarar på kritik mot höstbudgeten från Mats Ericson, SULF: ”Jag vill uppmana Ericson att läsa regeringsförklaringen igen”.

Under strecket
Publicerad

Mats Ericson menar att det i höstens regeringsförklaring fanns en frånvaro på satsningar på forskning och högre utbildning (SvD Debatt 1/10). Det stämmer inte. Jag vill därför uppmana Ericson att läsa regeringsförklaringen igen då den ger en rad viktiga besked om högre utbildning och forskning. Regeringen fortsätter att investera i högre utbildning och forskning, för det är så vi bygger ett starkare samhälle.

Statsministern deklarerade i regeringsförklaringen att arbetet med en ny forskningsproposition påbörjas. Det är ett mycket stort och viktigt arbete för svensk forskning som kommer ange den forskningspolitiska inriktningen för de kommande åren. Den forskningspolitiska propositionen är regeringens viktigaste verktyg för att stärka det svenska forskningssystemet. Den övergripande inriktningen på arbetet som vi nu påbörjat är att Sverige ska vara en ledande kunskapsnation och att den positionen ska försvaras. Detta genom att den fria forskningen ska värnas samtidigt som forskningspolitiken ska svara mot globala och nationella samhällsutmaningar.

Annons
Annons
Annons