MP: Sverige ska leda världens klimatarbete

Valet 2018 kan vara det viktigaste någonsin. Det är nu vi måste ta besluten som räddar planeten. Därför behövs en miljöpartistisk politik som ställer om samhället inom ­naturens ramar, skriver partisekreterare Amanda Lind inför MP:s dag i Almedalen.

Under strecket
Publicerad

Miljöpartiet har mer inflytande än någonsin i kommuner, landsting och regioner. Vi driver den gröna omställningen i hela landet, skriver Amanda Lind, parti­sekreterare.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

Världen och Sverige behöver klimat­ledarskap. För att uppnå ett hållbart samhälle inom naturens ramar krävs hårt arbete och tro på framtiden. 2016 sattes ett nytt globalt värmerekord och i början av 2017 var Arktis upp till 25 grader varmare än normalt. Nu står vi inför det kanske viktigaste valåret någonsin. I en värld där starka krafter drar åt fel håll krävs ett ännu tydligare politiskt ledarskap: för klimat och miljö, för solidaritet och öppenhet. Sverige har målet att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. För att förverkliga detta behövs ett starkt Miljö­parti med inflytande över svensk politik.

Under den här mandatperioden har vi i reger­ingen satsat stort på offensiv miljö­politik, en jämlik skola och snabbare etablering. Vi har infört en klimatlag, höjt miljö- och klimatbudgeten med 82 procent sedan 2014 med investeringar i förnybar energi, skyddad natur, cykelvägar och järnvägs­underhåll. Vi har satsat på fler anställda i skolan – fler än 20 000 fler vuxna arbetar i skolan jämfört med när vi tillträdde – och vi satsar på de skolor och elever som har det tuffast. Miljöpartiet de gröna har mer inflytande än någonsin i kommuner, landsting och regioner. Vi driver den gröna omställningen i hela landet. Nu vill vi söka ett stärkt mandat för att fortsätta det moderna, solidariska och hållbara samhällsbygget, där vi tar ansvar för både människa och miljö.

Annons
Annons
Annons