Sverige ska inte sitta på läktarplats

Sverige bör bejaka och aktivt understödja både nu stundande akuta åtgärder mot bankkrisen i EU, och Tysklands och andra betalländers långsiktiga motkrav på ett ännu mer fördjupat EU-samarbete som ska minska riskerna för bank-, underskotts- och skuldkriser i framtiden. Det skriver Carl B Hamilton (FP).

Under strecket
Publicerad
Carl B Hamilton

Carl B Hamilton

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
Annons

Den tilltagande bankkrisen i EU ställer den europeiska krisen på sin spets. Krisens dynamik avkräver även Sverige besvärliga ställningstaganden. Ska vi medverka till och delta i stundande europeiska lösningar? Eller ska vårt land dra sig upp på Europas läktare, därifrån kommentera krisen, och skjuta egna ställningstaganden på obestämd framtid? Och vems pengar ska vi ta? Även Sveriges?

Den snabba spridningen av bankkrisen måste hejdas. I den frågan finns inga alternativ för Europas politiker och centralbanker – främst ECB. I dag gäller riskerna banker i Grekland, Spanien, Cypern. Portugal och Irland och i morgon Italien, Frankrike, Belgien, tyska delstater, och delar av Östeuropa. Bristen på tilltro och kapitalflykten från flera länder blir snabbt förödande om den fortsätter.

Annons
Annons
Annons