Annons

”Sverige ska inte exportera vapen”

Wanja Kaufmann.
Wanja Kaufmann. Foto: Pressbild

Att undergräva humanitära insatser genom sponsring av stridigheter i Jemen är inte värdigt en ”humanitär stormakt”. Sverige behöver en samstämmig utrikespolitik. Det är dags för ett totalstopp av svensk vapenexport, skriver Wanja Kaufmann, Grön Ungdom.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I tisdags rapporterade TV4-nyheterna om att svensk krigsmateriel har hittats bland stridande trupper i Jemen. Utifrån den granskning som TV4 har gjort framgår det att svensk krigsmateriel har återfunnits dels bland stridande trupper, men även hos blockader som hindrar humanitärt bistånd från att komma fram till den utsatta civilbefolkningen. Situationen i Jemen har av FN beskrivits som den största humanitära katastrofen sedan andra världskriget. Sedan 2015 har fler än 85 000 barn dött av svält, 22 miljoner människor har försatts i akut behov av humanitär hjälp och över tre miljoner människor har drivits på flykt.

Avslöjandet visar tydligt att varken ordentligt genomarbetade avtal eller skärpta demokratikrav kan säkerställa att krigsmateriel hamnar där de ska. Demokratikrav låter fint, men trots att regeringen tillsammans med dåvarande alliansen införde ett sådant 2017 har Sverige fortsatt att exportera krigsmateriel till icke-demokratier, och fortsätter ligga högt på SIPRI:s topplista över världens största vapenexportörer per capita. I fjol uppgick den svenska krigsmaterielexporten till 11.3 miljarder kronor, enligt statistik från ISP (Inspektionen för strategiska produkter).

Annons
Annons
Annons