Annons

Sverige siktar mot ny roll vid Nordkoreas gräns

Svenska soldater har i årtionden övervakat vapenstilleståndet mellan Nordkorea och Sydkorea. Men om det blir ett formellt fredsavtal mellan länderna siktar Sverige på att få en ny roll vid den koreanska gränsen – som internationell observatör.

– Jag framförde detta till Sydkoreas militärledning i tisdags, säger konteramiral Anders Grenstad till SvD inför toppmötet i Singapore.

Under strecket
Publicerad

Delar av den svenska delegationen vid campen i DMZ. Campen ligger i Panmunjom, platsen där vapenstilleståndsavtalet skrevs under efter Koreakriget och där både fångutväxling och samtal har skett sedan dess.

Foto: Yvonne Åsell

Gränsstationen mellan Nord- och Sydkorea.

Foto: Yvonne Åsell

Konteramiral Anders Grenstad på sitt rum.

Foto: Yvonne Åsell

Gammal gränsskylt.

Foto: Yvonne Åsell

Bron från campen till gränslinjen. Svenska soldaterna Jonny Börjesson (t v) och Paul Sjöstedt Lundkvist (t h).

Foto: Yvonne Åsell

GENÈVE Toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Singapore kan öppna nya dörrar för Sverige och svenska intressen. Ett möjligt resultat är att Nordkorea och Sydkorea till sist sluter ett fredsavtal. Sedan Koreakrigets slut 1953 råder bara vapenstillestånd – och länderna ligger formellt fortfarande i krig med varandra.

Stilleståndsavtalet övervakas sedan dess av Sverige och Schweiz, som i dag har vardera fem officerare i den demilitariserade zonen (DMZ) mellan länderna. DMZ brukar beskrivas som världens mest militariserade område. På ena sidan finns två miljoner nordkoreanska soldater och 14 000 artilleripjäser riktade mot Seoul, och på andra sidan 600 000 sydkoreanska armésoldater.

Annons
Annons
Annons