Annons
X
Annons
X

Sverige satte sig i respekt hos USA

Bilden av att Sverige i kampen mot terrorn helt dansar efter USA:s pipa får sig en törn av de nya dokumenten från Wikileaks. Dagens avslöjande av Sveriges agerande i samband med amerikanska fångtransporter ger oss nya insikter.

(uppdaterad)

PERSPEKTIV | FÅNGTRANSPORTER

2004 kunde TV4 avslöja hur de två egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery hade avvisats från Sverige 2001. De fördes under förnedrande former ombord på ett flygplan från amerikanska underrättelsetjänsten CIA på Bromma flygplats. Beslutet om avvisning, och att den skulle verkställas av USA, hade fattats av regeringen Göran Persson. Justitiekanslern fann 2008 att avvisningen och behandlingen av Mohammad Alzery stred mot Europakonventionen och han utsattes senare för tortyr i Egypten. JK utdömde ett skadestånd på 3 miljoner kronor – regeringskansliet fick betala 2910000 och Säpo 250000 kronor.

Fångtransporten skedde tre månader efter terrorattacken mot USA den 11 september 2001. Redan samma dag lovade försvarsminister Björn von Sydow (S) sin amerikanske kollega Donald Rumsfeld att Sverige skulle delta i ansträngningarna att ”ställa de ansvariga inför rätta”. Och statsminister Göran Persson deklarerade den 12 september 2001 för president George W Bush: ”Terrorismen kan aldrig accepteras. Tillsammans måste vi visa vår beslutsamhet att bekämpa denna ondska i alla dess aspekter.”

Avvisningen av egyptierna ska ses i ljuset av den andan. Nu visar det sig att regeringen Persson agerade helt annorlunda 2005 och 2006. Det var efter Irakkriget och TV4:s avslöjande och det fanns välgrundad anledning för regeringen att undvika mer mediekritik. Nu sände Säpo ut militär underrättelsepersonal, i flygplatsoveraller, för att spana på ett misstänkt amerikanskt charterplan som skulle tanka på Arlanda.

Annons
X

De förklädda svenskarna upptäckte en amerikansk fångtransport, enligt vissa uppgifter satt passagerarna fastspända med huvudena täckta av huvor. Detta och andra plan transporterade fångar som skulle deporteras till Jordanien eller Egypten – länder som knappast är kända för att respektera mänskliga rättigheter.

Efter upptäckten fick USA:s Stockholmsambassad det hett om öronen. Ett nytt civilt ”charterplan” med fångar var på väg att mellanlanda i Sverige. USA:s bortförklaring att det var en militär transport underkändes från svensk sida. Nästa försök att kalla det en ”diplomatisk specialflygning” möttes av en kanonad av kritiska svenska frågor. Detta och än tydligare svenska markeringar från försvarsdepartementet ledde till att dessa deporteringar av fångar via Sverige upphörde.

De läckta dokumenten visar tydligt att Sverige visserligen är god vän med USA – men ingalunda alltid faller undan för amerikanska önskemål. Tvärtom sätter sig Sverige i respekt och agerar självständigt när så krävs.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X