Sverige sämst i OS

VINNARKLÄDER Olympiska Spelen är inte bara en sportkamp, utan också ett tillfälle att spänna de nationella modemusklerna. SvD:s Sofia Hedström är kritisk till varför Sverige valt att överlåta prestigeuppdraget till Kina.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

OS är en kraftmätning länder emellan. Simmare, brottare och gymnaster representerar alla sin nation – men så gör även modeskaparna som klär trupperna. De allra flesta länder anlitar en inhemsk modeskapare som är känd inom landets gränser och allra helst även utanför. Storbritannien satsar exempelvis på Stella McCartney, Italien på Giorgio Armani och USA på Ralph Lauren. En del länder väljer att offentligöra uniformerna först vid invigningen, medan andra spänner modemusklerna månader i förväg.

I början av februari var jag tillsammans med journalister från hela världen inbjuden till en modevisning där Cedella Marley, dotter till Bob Marley, och Puma visade upp den Jamaicanska truppens kläder. Atleterna agerade modeller på eventet där det serverades kylda Red Stripes och jamaicanska piroger. Vilket land det var som stod i fokus gick inte att ta miste på.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons