Sverige sämre på konkurrens

Sverige halkar stadigt efter i global konkurrenskraft. Efter att ha legat på tredje plats har Sverige på tre år halkat ner till tionde plats på listan över världens mest konkurrenskraftiga länder. Det framgår av World Economic Forums årliga rapport om konkurrenskraft.

Under strecket
Publicerad
KEVORK DJANSEZIAN
Foto: KEVORK DJANSEZIAN
Annons

Förra året låg Sverige på sjätte plats, men har nu fallit ytterligare fyra steg på skalan där 144 länders konkurrensförutsättningar jämförs. Områden som visar svagheter är infrastruktur, institutioner och förutsättningar för innovationer, enligt rapporten som offentliggörs i dag. Ineffektiv arbetsmarknad och svagheter i utbildningssystem hör också till svenska brister.

De största hindren för framgång inom svenskt näringsliv är skattenivåer, skatteregler och restriktioner på arbetsmarknaden, enligt rapporten. Andra stora problem är tillgång till finansiering, otillräckligt utbildad arbetskraft och ineffektiv statlig byråkrati. Men samtidigt framhålls att Sverige fortfarande håller hög nivå, och trots allt är världens tionde mest konkurrenskraftiga ekonomi.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons