Annons
X
Annons
X

Sverige säljer radarsystem till krigförande land

Saab har fått klartecken av Inspektionen för strategiska produkter (ISP) att skriva kontrakt på det avancerade luftradarsystemet Global eye med Förenade arabemiraten, erfar SvD.

Samtidigt deltar landet i den saudiledda koalitionen som genomför ständiga flygbombningar i Jemen där civila dödas och skadas.

Konflikten i Jemen
Luftradarsystemet Global eye är enligt Saabs informationsmaterial det första på världsmarknaden som "kan upptäcka och följa mål på stora avstånd och sköta övervakning i luften, på marken och till sjöss samtidigt från en och samma plattform."
Luftradarsystemet Global eye är enligt Saabs informationsmaterial det första på världsmarknaden som "kan upptäcka och följa mål på stora avstånd och sköta övervakning i luften, på marken och till sjöss samtidigt från en och samma plattform." Foto: Saab (Illustration)

Varken ISP eller Saab vill kommentera den pågående tillståndsprocessen för exporten av Global eye.

– Vi kommenterar aldrig var vi är i affären. Men vi ingår aldrig affärer med mindre än att vi vet att det följer regelverket, säger Saabs informationschef Sebastian Carlsson till SvD.

Enligt uppgifter till SvD har företaget fått grönt ljus för att gå in i ett så kallat anbudsförfarande med Förenade arabemiraten. Landet klassas av Amnesty som en diktatur som gör sig skyldig till grova kränkningar av mänskliga rättigheter.

Annons
X

– Man gör en prövning, man kommer fram till om det är okej, eller nej, det är inte okej, säger ISP:s generaldirektör Christer Ahlström till SvD.

Vilket besked har ni gett Saab i det här fallet?

– När det gäller just anbudsunderrättelser är ISP:s policy att vi hänvisar till företaget.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Vad är nästa steg i tillståndsprocessen?

  – Den sista kontrollpunkten är själva utförseltillståndet eller själva exporten, det är väldigt sent i vår process.

  Vad innebär det?

  – Då kommer företaget in med en begäran om att föra ut produkterna. I princip skulle vi kunna säga nej om det har kommit fram någonting som påverkar den tidigare bedömningen.

  150 människor dödades och fler än 500 skadades, många svårt, när en likvaka attackerades av saudi-koalitionens stridsflyg i Jemens huvudstad Sanaa. Foto: Osamah Abdulrhman/AP

  För att ISP på det stadiet skulle gå in och bryta affären och stoppa själva exporten krävs det att ”något exceptionellt inträffar”, enligt uppgifter till SvD. I praktiken är alltså försäljningen av radarsystemet klar för slutförhandlingar, kontrakt och senare leverans. Att Förenade arabemiraten ses som en diktatur är inget hinder enligt ISP:s bedömning.

  I Jemen pågår sedan 18 månader ett blodigt inbördeskrig. Minst 10 000 människor, varav många civila, har dödats i de blodiga striderna enligt FN. Miljontals människor svälter och är på flykt inne i landet.

  För bara en dryg vecka sedan utspelade sig fruktansvärda scener med lemlästade civila offer när koalitionens stridsflyg vid två på varandra följande attacker bombade ett begravningståg i huvudstaden Sanaa från luften. Sammanlagt dödades 150 människor. Blodbadet fördömdes av både FN och USA, som hittills stått bakom koalitionen.

  Efter den händelsen uttalade sig också den brittiske försvarsminister Michael Fallon i skarpa ordalag: om det visar sig att civila var ett medvetet mål vid koalitions angrepp kommer Storbritannien att se över försvarssamarbetet med Saudiarabien.

  I Sverige är grundregeln för export av krigsmateriel att inte sälja till länder som befinner sig i krig och konflikt.

  ISP ser ändå Förenade arabemiraten som en möjlig köpare eftersom koalitionen slåss på samma sida som Jemens exilregering mot Hothirebellerna med stöd av Iran. Folkrättsligt handlar det då inte om en konflikt mellan stater.

  Global eye är en ny version av det äldre Erieye som Saab redan sålt till både Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Enligt ISP klassas systemet som icke förstörelsebringande krigsmateriel eftersom det i grunden är ett övervakningssystem. Samtidigt kan systemet användas för stridsledning vid luftangrepp.

  ”GlobalEye upptäcker och följer automatiskt mål i luften och till havs över ett mycket stort område. Även rörliga fordon på marken kan upptäckas med hjälp av GMTI-radar (ground moving target indication) på långa avstånd”, skriver Saab i sin officiella presentation.

  Företagets informationschef Sebastian Carlsson till SvD:
  – Den tidigare Erieye-radarn kunde antingen titta på luftmål eller sjömål, antingen eller. Global eye kan se både till havs, i luften och på marken samtidigt. Räckvidden är också 70 procent längre. Det finns inget annat system i världen som klår det.

  Saab har tidigare sålt två exemplar av den äldre Erieye till Förenade arabemiraten. Även den nya affären omfattar två enheter där radarsystemet monteras på ett flygplan av typen Global 6000 som har extra lång räckvidd och kan vara i luften i elva timmar i sträck. Den planerade affären presenterades i november 2015 och kan efter ISP:s beslut av allt att döma genomföras som det var tänkt.

  En militär från Förenade arabemiraten spanar från en Chinookhelikopter under ett uppdrag i Jemen i september. Foto: Adam Schreck/AP

  Annons

  Luftradarsystemet Global eye är enligt Saabs informationsmaterial det första på världsmarknaden som "kan upptäcka och följa mål på stora avstånd och sköta övervakning i luften, på marken och till sjöss samtidigt från en och samma plattform."

  Foto: Saab (Illustration) Bild 1 av 3

  150 människor dödades och fler än 500 skadades, många svårt, när en likvaka attackerades av saudi-koalitionens stridsflyg i Jemens huvudstad Sanaa.

  Foto: Osamah Abdulrhman/AP Bild 2 av 3

  En militär från Förenade arabemiraten spanar från en Chinookhelikopter under ett uppdrag i Jemen i september.

  Foto: Adam Schreck/AP Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X