Annons

Erica Treijs:Sverige riskerar tappa sina lojala medborgare

Minnesplats på Sergels väg i Ribersborg i Malmö där en nybliven mamma sköts till döds med sin baby i famnen.
Minnesplats på Sergels väg i Ribersborg i Malmö där en nybliven mamma sköts till döds med sin baby i famnen. Foto: Krister Hansson/TT

Våldet urholkar tilliten och på sikt även samhällskontraktet. Riskerar Sverige att tappa sina lojala medborgare, som knegar på medan pappa staten sköter resten?

Under strecket
Publicerad

Samhällskontraktet, törs vi lita på det? Den grundläggande överenskommelsen som går ut på att vi alla bidrar efter bästa förmåga. Pluggar, jobbar och sköter oss i största allmänhet. De allra flesta vill ändå göra rätt för sig. Några av hävd eller god fostran, medan de flesta betalar skatt för att systemet kräver det. Och fortsätter göra det så länge beskattningen slår rimligt rättvist och ger något tillbaka, som trygghet, god sjukvård och en skola som förmår att både förmedla kunskap och baka goda samhällsmedborgare.

En lika enkel som självklar grundpelare i ett demokratiskt samhälle. Och våra trygghetssystem har hyggligt klarat både höger- och vänsterregeringar, hukat under finanskriser och överlevt terrordåd. Tilliten har ändå stått pall.

Annons
Annons
Annons