Sverige ratar nya matmärkningen

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Frankrike var först med att införa den. Belgien, Tyskland, Spanien och flera andra länder har följt efter. Såväl EU som WHO förespråkar märkningen ”Nutri-Score”. Men Sverige stretar emot.

Under strecket
Publicerad
Livsmedelsverkets klassificering av några livsmedel utifrån Nutri-Score. Tabellen bygger på uppgifter från Livsmedelsverket som gjort beräkningar med ”det officiella verktyget för Nutri-Score med näringsvärden från svenska producenter eller den officiella svenska livsmedelsdatabasen.”

Livsmedelsverkets klassificering av några livsmedel utifrån Nutri-Score. Tabellen bygger på uppgifter från Livsmedelsverket som gjort beräkningar med ”det officiella verktyget för Nutri-Score med näringsvärden från svenska producenter eller den officiella svenska livsmedelsdatabasen.”

Annons

Vad är det egentligen som gör viss mat mer hälsosam eller ”nyttig” än annan? Är det mängden socker, mängden fibrer, fetthalt, något specifikt vitamin eller allt sammantaget? Och hur ska dessa aspekter i så fall viktas mot varandra?

Många försök, från såväl myndighetshåll som från organisationer, har gjorts för att försöka hjälpa konsumenter genom att svara på de frågeställningarna på ett enkelt och överskådligt sätt. På flera håll i Europa diskuteras nu en ny lösning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons