Annons
X
Annons
X

Sverige på plats i New York igen efter sju år

Sverige har återigen ett generalkonsulat i New York City, nära sju år efter att dåvarande utrikesministern Carl Bildt stängde det. Leif Pagrotsky är ny generalkonsul.

– Det är viktigt att Sverige har ett riktigt generalkonsulat i New York, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson till SvD.

Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall, vänster, nya generalkonsuln Leif Pagrotsky och avgående honorärkonsuln David Dangoor i New York på onsdagen. Bakom Pagrotsky syns USA:s vice assisterande utrikesminister Benjamin Ziff.

Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall, vänster, nya generalkonsuln Leif Pagrotsky och avgående honorärkonsuln David Dangoor i New York på onsdagen. Bakom Pagrotsky syns USA:s vice assisterande utrikesminister Benjamin Ziff. Foto: Erik Bergin

NEW YORK. Alla var där, tycktes det. I den minimala receptionen vid Sveriges nuvarande New York-konsulat mitt på Manhattan trängdes på onsdagen journalister ihop med en icke oansenlig svensk-amerikansk delegation för att inviga det nya svenska generalkonsulatet, som i praktiken öppnar någon gång framåt sommaren i den skyskrapa där Sveriges FN-mission redan nu huserar.

På plats fanns svenske näringsministern Mikael Damberg (S), Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall, USA:s vice assisterande utrikesminister Benjamin Ziff samt Hillary Schrenell, vicechef för internationella frågor hos New Yorks borgmästare, demokraten Bill de Blasio.

Samt förstås den tillträdande generalkonsuln, förre industri- och kulturministern Leif Pagrotsky (S), som flankerades av sin företrädare, avgående honorärkonsuln David Dangoor som drivit konsulatet på ideell basis de senaste åren.

Annons
X

Framför delegationen var ett blågult band uppspänt. Med kungen och drottningen bistert spanande från två porträttbilder på väggen bredvid klippte Pagrotsky och Damberg gemensamt bandet på onsdagseftermiddagen.

– Det här är i första hand en praktisk operativ förstärkning av Sveriges närvaro i New York. Man får ett konsulat som kan ge bättre service till svenska medborgare i det distrikt som konsulatet ansvarar för, och vi får en generalkonsul som kan arbeta på heltid med att främja svenska relationer i New York och USA, säger Sveriges ambassadör Björn Lyrvall, själv baserad i Washington.

Är detta viktigt för Sverige?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – New York är väldigt speciellt, staden är en tech-hub, den är ett kulturcentrum, den har oerhört många starka dynamiska processer som pågår och som vi måste fånga upp och försöka arbeta med. New York är väldigt speciellt, staden är en tech-hub, den är ett kulturcentrum, den har oerhört många starka dynamiska processer som pågår och som vi måste fånga upp och försöka arbeta med.

  Officiellt stängdes det svenska generalkonsulatet i New York 2009 av dåvarande utrikesminister Carl Bildt. Orsaken angavs vara budgetskäl. I snart sju år har ett honorärkonsulat huserat i en trång kontorslokal på 445 Park Avenue mitt på Manhattan, med begränsade diplomatiska möjligheter och med en oavlönad honorärkonsul som chef på deltid.

  Nedstängningen 2009 väckte omvittnad irritation hos New Yorks dåvarande borgmästare Mike Bloomberg, och besparingen ansågs allmänt vara en felprioritering.

  Statsminister Stefan Löfven (S) hade som ett av sina vallöften att åter skapa ett generalkonsulat i USA:s största stad. Beslutet går i linje med Sveriges upptrappade engagemang inom FN, inklusive ansökan om en plats i FN:s säkerhetsråd.

  – Det är viktigt att Sverige har ett riktigt generalkonsulat, det har stor betydelse i de internationella relationerna, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson, tidigare socialdemokratisk utrikesminister, till SvD.

  Näringsminister Mikael Damberg menar att konsulatet är viktigt för svenska affärer i USA.

  – Det här är en del av den satsning för att främja export och svenska affärer utomlands som vi gör, säger Damberg.

  Rent praktiskt ökar möjligheterna för Sverige att ge service till svenska medborgare i USA samt till svenska företag på den amerikanska marknaden.

  Just att lyfta fram svenskt näringsliv i New York ser nye generalkonsuln Leif Pagrotsky som en av sina huvuduppgifter.

  – Men sen är det också så att vi har kanske 10 000-20 000 svenskar i New York redan, många av dem jobbar för olika företag här. De är utmärkta ambassadörer för Sverige, konstaterar Pagrotsky.

  Vad har du själv för relation till New York?

  – Jag har varit här i jobbet men då har man inte haft tid att se staden. Jag var här när jag var 17 år, men då hade jag inga pengar. Nu ska jag ta tid att gå runt och titta. Men också resa runt i nordöstra USA, som konsulatet också ansvarar för.

  Sveriges nya generalkonsul i New York, Leif Pagrotsky, inviger konsulatet ihop med näringsminister Mikael Damberg. Foto: Erik Bergin

  Annons
  Annons
  X

  Sveriges USA-ambassadör Björn Lyrvall, vänster, nya generalkonsuln Leif Pagrotsky och avgående honorärkonsuln David Dangoor i New York på onsdagen. Bakom Pagrotsky syns USA:s vice assisterande utrikesminister Benjamin Ziff.

  Foto: Erik Bergin Bild 1 av 2

  Sveriges nya generalkonsul i New York, Leif Pagrotsky, inviger konsulatet ihop med näringsminister Mikael Damberg.

  Foto: Erik Bergin Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X