Annons
X
Annons
X

Sverige oroar sig för Acta

Hemlighetsmakeriet kring Acta gör att hela handelsavtalet riskerar att falla. Det befarar Sverige och flera andra länder som nu förhandlar om hur kampen mot piratkopiering och varumärkesförfalskning kan stärkas. Men trots det håller justitiedepartementet hårt på sekretessen.

Stycke efter stycke med överstrukna meningar. Svart bläck som använts för att sekretessbelägga hela sidor. Så ser de över 100 sidor med dokument som rör Acta-förhandlingarna ut som justitiedepartementet nu har släppt.

Som SvD.se skrivit tidigare är kritiken mot handelsavtalet Acta massiv. Förhandlingarna som pågår mellan bland annat EU, USA och Japan sker bakom stängda dörrar och under stort hemlighetsmakeri. En översikt över de frågor som diskuteras har offentliggjorts, men några detaljer är inte kända.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det har fått den vänsterpartistiske Europaparlamentarikern Jens Holm att begära ut samtliga handlingar som rör Acta från justitiedepartementet. Sekretessprövningen har pågått i flera veckor, och på tisdagen lämnade departementet ut dokument om bland annat den svenska inställningen i förhandlingarna.

  Annons
  X

  Men sekretessen är alltså fortsatt hög – det svarta bläcket har använts flitigt för att hindra någon från att läsa eller klura ut vad innehållet i förhandlingarna är.

  – Det här bevisar att förhandlingarna om Acta sker helt i lönndom och bakom ryggen på oss folkvalda och vanliga människor. Vi har faktiskt inte en aning om vad EU och de andra länderna försöker bestämma nu vad gäller viktiga saker som internet och upphovsrätt, säger Jens Holm till SvD.se.

  Skälet till sekretessen uppges vara att det är praxis vid internationella förhandlingar. Parterna ska kunna framföra förslag och åsikter utan att dessa blir spridda utanför förhandlingsgruppen.

  I brevet till Jens Holm skriver justitiedepartementet att ett offentliggörande kan störa Sveriges mellanstatliga förbindelser.

  Men att även den svenska regeringen är upprörd över hemlighetsmakeriet står klart i de delar som inte är överstrukna. Enligt både Sverige och flera andra EU-länder – dock oklart vilka – gör hemlighetsmakeriet att hela avtalet riskerar att falla.

  Sverige anser att ”Acta inte är ett frihandelsavtal i mängden – beroende på frågornas karaktär och det stora intresse som frågorna väcker – och att en brist på öppenhet kan riskerar hela projektet”, enligt ett dokument från justitiedepartementet daterat den 5 december 2008.

  – Vi tycker det är väldigt viktigt att man släpper texterna. Nu tillåts diverse spekulationer att bli etablerade sanningar, och det leder till att hela avtalet ifrågasätts. Vi vill ha en öppen dialog om innehållet istället för att tvingas försvara sig mot de här spekulationerna, säger Stefan Johansson, kansliråd på justitiedepartementet, och fortsätter:

  – Även om man inte kan avslöja exakt vilket land som säger vad, så bör man i vart fall kunna släppa en konsoliderad text som beskriver vilka olika textalternativ som finns på bordet. Då skulle de som är intresserade mer i detalj kunna se vad vi förhandlar om.

  För att det ska ske måste dock samtliga förhandlingsparter vara överens – och dit är det ännu långt.

  Det gör att Sverige enligt regeringen idag inte har någon möjlighet att offentliggöra dokumenten.

  Ett annat problem som också framkommer är att flera av EU:s medlemsländer anser att de får information om förhandlingsförslag allt för sent för att egentligen kunna ta ställning.

  – Det var framför allt ett problem i början. Nu finns ett första utkast i många delar, dock inte när det gäller internet. Så nu har vi något att förhålla oss till redan från början, säger Stefan Johansson.

  Följ SvD.se om integritetsfrågor twitter.com
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X