X
Annons
X

Therese Larsson Hultin: Sverige och Ungern tittar med häpnad på varandra

Ungern och Sverige framstår på många sätt som de tydligaste motpolerna i den splittring som skett mellan öst och väst i EU. Båda sidor tittar med häpnad och förvåning på varandra, samtidigt som flera Sverigedemokrater sökt sig till Budapest som en fristad.

Publicerad

Det är inte alltid man känner igen sig i den bild av Sverige som målas upp i Ungern. De senaste åren har ungrarna kunnat ta del av medieberättelser om hur kungadömet i norr trasas sönder av invandringen och hur flyktingar – framförallt muslimer – våldtar svenska kvinnor i en sådan utsträckning att vi knappt vågar gå ut längre. Här i Sverige är det å andra sidan många som förfasar sig över ett alltmer auktoritärt Ungern, och att premiärminister Viktor Orbán i sina valtal påstår saker som att det kristna Europa kommer att krossas av islam.

Viktor Orbán har drivit sitt parti Fidesz i en så extrem riktning att det ultra-nationalistiska Jobbik tvingats lägga om sin politik och söka sig inåt mitten (därmed inte sagt att det är ett mittenparti).

Premiärminister Viktor Orbán på valaffischer i den ungerska staden Szombathely.

Foto: Jessica Gow/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X