Annons
X
Annons
X

Sverige och Finland bör gå med i Nato

Det är hög tid att Sverige och Finland slutar snegla på varandra och i stället gör gemensam sak och blir medlemmar i Nato, skriver representanter för fyra ungdomsförbund.

[object Object]
När Sauli Niinistö och Fredrik Reinfeldt ses i Sälen till helgen är det dags att börja gå från ord till handling, skriver Erik Bengtzboe, Susanna Koski, Paul Joakim Sandøy och Sirle Rosenfeldt. (Arkivbild) Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT

BRÄNNPUNKT | FOLK OCH FÖRSVAR

Vi har väntat på att den andra ska våga ta ett första steg.
Erik Bengtzboe, Susanna Koski, Paul Joakim Sandøy, Sirle Rosenfeldt

Debatten om nationell säkerhet och försvar ligger högt upp på den politiska agendan, och har de senaste åren blivit mer aktuell än på länge. Nya och globala hot skapar stora utmaningar för vår förmåga att bygga säkerhet både globalt och lokalt. Klart i dag står dock att världen är en annan plats än förr och där säkerhet är något vi bygger tillsammans. Det är därför hög tid att Sverige och Finland slutar snegla på varandra och i stället gör gemensam sak, tar steget fullt ut och blir medlemmar i Nato. När president Sauli Niinistö och statsminister Fredrik Reinfeldt ses i Sälen till helgen är det dags att tillsammans börja gå från ord till handling för ett säkrare Norden, en säkrare Östersjöregion och en säkrare värld.

Vi representerar fyra olika partier från fyra olika länder, med olika språk, traditioner och kulturer. I det stora hela delar vi i mångt och mycket en gemensam historia, men våra erfarenheter från krig och andra tragiska händelser skiljer sig samtidigt mycket. Våra respektive länder har bland annat formats av de vägval vi gjorde under andra världskriget, finska vinterkriget och Baltikums utveckling till självständiga stater. Vi fått olika perspektiv på politiken och vilken väg den ska ta genom valen vi gjort i historien. Vi är oavsett vad dock tillsammans övertygade om att framtidens säkerhet bygger på militärt och civilt samarbete över gränserna. Två av oss är medlemmar i Nato, två är det inte.

Annons
X

Vi möter i dag mer komplicerade hinder, hot och utmaningar som ställer högre krav på koordination och expertis på många olika områden, som mindre länder inte kommer att ha råd att upprätthålla på egen hand. Globala kriser är i dag mer mångfacetterade. Naturkatastrofer, cyberhot, krig och väpnade konflikter innebär nya och större utmaningar som vi behöver möta tillsammans.

Vår förmåga att försvara Norden och länderna runt Östersjön mot hot både i dag och i framtiden är större tillsammans än var för sig. Att säkerhet byggs tillsammans med andra verkar många i dag förstå, trots vad som speglas i nostalgisk retorik. Bland annat har ett utökat nordiskt militärt samarbete föreslagits för att möta framtidens utmaningar mer effektivt, något som dock både är onödigt och omöjligt då stora delar av de nordiska länderna redan är medlemmar i Nato. Vår förmåga att delta i att bygga fred och säkerhet även utanför vår omedelbara närhet skulle också stärkas av ett medlemskap i Nato. Sverige och Finland behöver bli medlemmar i Nato, primärt för att stärka vår förmåga att försvara Sverige och Finland, men även för att kunna stå upp för demokrati och frihet i världen när så behövs, i Norden och Östersjöregionen eller någon annanstans.

Vår historia och de erfarenheter vi fått av försvars- och säkerhetsfrågor må skilja sig ifrån varandra, men vi står enade bakom de grundläggande principerna om en öppen värld med fred och frihet. Vi är också eniga om att dessa principer och värden måste försvaras. Fred och säkerhet bygger på internationella samarbeten och Nato är den naturliga plattformen för oss att bygga vidare det arbetet på.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I åratal har de i Sverige och Finland som kämpat för att ansluta respektive land till Nato gömt sig bakom väntan på att den andre av de två ska våga gå före. Det första decenniet av detta årtusende har varit en vänteperiod. Vi säger i dag att vi har väntat länge nog nu. Vi har stått i respektive skärgård och tittat över Östersjön, och väntat på att den andra ska våga ta ett första steg så den andra kan följa efter. Nu är tiden inne för oss att bli medlemmar i Nato.

  ERIK BENGTZBOE

  förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet (Sverige)

  SUSANNA KOSKI

  förbundsordförande Kokoomusnuoret (Finland)

  PAUL JOAKIM SANDØY

  förbundsordförande Unge Høyre (Norge)

  SIRLE ROSENFELDT

  förbundsordförande IRL Noored (Estland)

  Debattartiklar om försvaret:

  Läs även

  Bör vi gå med i Nato? svd.se Behöver Sverige öka sin försvarsbudget? svd.se
  Annons
  Annons
  X

  När Sauli Niinistö och Fredrik Reinfeldt ses i Sälen till helgen är det dags att börja gå från ord till handling, skriver Erik Bengtzboe, Susanna Koski, Paul Joakim Sandøy och Sirle Rosenfeldt. (Arkivbild)

  Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X