Annons

”Sverige och Danmark väljer fel strategi i EU”

Sveriges statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Mette Frederiksen.
Sveriges statsminister Stefan Löfven och Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Jessica Gow/TT

Vi är oroliga för att våra länders förhandlingar vid EU-toppmötet inriktas på fel saker och att de blir en bromskloss i Europasamarbetet. Det skriver fem nationalekonomer.

Under strecket
Publicerad

På fredag den 17 juli träffas EU-ländernas ledare för att diskutera EU:s långtidsbudget och förslaget till återhämtningsprogram (Next Generation EU). Det är av mycket stor betydelse för Sverige och Danmark att en överenskommelse nås om en politik med gemensamma stödåtgärder för att hantera covid-19-krisen. Denna kris har lett till det snabbaste, djupaste och mest internationellt synkroniserade fall i våra inkomster som uppmätts så länge vi haft nationalräkenskaper. Krisen behöver dock inte få långvariga konsekvenser för våra ekonomier. Men då krävs internationellt samarbete. Vi är dock oroliga för att våra länders förhandlingar vid toppmötet inriktas på fel saker och att de blir en bromskloss i stället för en konstruktiv kraft i Europasamarbetet.

Vi publicerade nyligen en artikel på Vox EU om vad som krävs för att få EU på fötter igen. Vox EU är den största paneuropeiska diskussionsplattformen för forskningsbaserad ekonomiskpolitisk diskussion. Drygt 30 av EU:s främsta makroekonomiska forskare har skrivit under vår artikel. Vi menar där att det i princip inte är svårt att designa en politik för krisen. Centrala delar i politiken är:

Annons
Annons
Annons