Annons
X
Annons
X

Sverige och Danmark ingår försvarsavtal

Sverige och Nato-landet Danmark ska ingå ett nytt militärt samförståndsavtal. Syftet är att öka den operativa förmågan för stridsflyg och marinen i fredstid.

Folk och försvar 2016

Det uppgav försvarsminister Peter Hultqvist (S) i sitt tal på Folk och förvars konferens i Sälen. Samförståndsavtalet handlar bland annat om informationsutbyte, dela lägesbild över vad som händer i Öresundsregionen och att säkert kunna kommunicera mellan varandra.

– Det handlar också om att använda varandras hamnar och flygbaser, samt förberedelser för att under vissa förutsättningar kunna ha tillgång till varandras territorium, säger Hultqvist.

Under 2014 rapporterades om incidenter när ryska signalspaningsplan varit nära att kollidera med passagerarflyg nära Kastrup. Dessa händelser har enligt Hultqvist drivit på avtalet, uppger DN.

Annons
X

Sverige har redan ett liknande avtal med Finland. Avtalet med Danmark ska skrivas under på torsdag.

Hultqvist betonade i sitt tal att fördjupat samarbete med andra länder och med Nato är ett viktigt ben i Sveriges försvar.

– Nästa viktiga steg är att regeringen, i enlighet med riksdagens försvarsbeslut förbereder ett förslag till ett så kallat värdlandstödsavtal med Nato, säger Hultqvist.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar om att administrativ underlätta för den redan befintliga, men mycket viktiga övningsverksamhet som vi bedriver med andra länder på vårt territorium. Men det handlar också om att förbereda för att underlätta möjligheterna att i en kris ge och ta emot stöd, militärt och civil.

  Hultqvist upprepade sin varning för att det sprids myter och desinformation "i debattens undervegetation" om vad värdlandsstödsavtalet innebär.

  – Det påstås att Sverige tvingas acceptera utplacering av kärnvapen på svenskt territorium, att Sverige tvingas acceptera permanenta Natobaser, säger Hultqvist.

  – Jag vill bara klart och tydligt deklarera att det är lögn och förbannade dikt.

  Försvarsminister betonade att Sverige måste bli bättre på att bemöta och bestrida propaganda från andra makter.

  – I Ryssland är informationsarenan i 2014 års militära doktrin utpekad som den fjärde arenan för krigföring vid sidan om mark sjö och luft. Syftet är att splittra, demoralisera och skapa myter och förvilla.

  Foto: Bertil Ericson/TT
  Ska hantera eventuella problem gemensamt dn.se
  Annons
  Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X