Annons

Sverige nära skattetaket

Sverige kan inte kraftigt expandera de offentliga utgifterna och samtidigt höja skatterna. Sverige ligger redan nu nära skattetaket. Arbetstidsförkortning och tidig pensionsavgång måste avvisas, skriver förre folkpartiledaren Bengt Westerberg i en kritisk analys av vänsterpartiets ståndpunkter i EMU-debatten och höstens budgetförhandlingar.

Under strecket
Publicerad

Vänsterledaren Ulla Hoffmann m fl anser att ett svenskt medlemskap i EMU skulle hota välfärdspolitiken. Hon påstår att EMU tvingar oss att sänka skatterna och dra ned på välfärdsutgifterna.
På sin hemsida späder vänsterpartiet på med att EU ”kan ... bötfälla länder med mångmiljardbelopp om de inte skär ned de offentliga utgifterna”.
Påståendet är grundlöst. Det finns restriktioner för budgetunderskottets och statsskuldens storlek, men inte om den offentliga sektorns eller skatternas omfattning.
Det finns heller ingenting som säger att en gemensam valuta och penningpolitik skulle tvinga fram någon total likformighet i dessa avseenden. Variationerna är t ex minst lika stora mellan amerikanska delstater som mellan EU:s medlemsländer.

Men Hoffmann går längre än så. Hon hävdar att om vi bara väljer att stå utanför EMU är det fritt fram för offentlig expansion och höjda skatter. Det finns starka skäl att ifrågasätta det.
Jag tillhör dem som försvarar den svenska välfärdsstaten och det höga skatteuttag den kräver.

Annons
Annons
Annons