Annons

Sverige möttes av en dansk fredssabotör

Danske Kristian Fredrik som var kusin till danske kungen Fredrik VI, hade svårt att acceptera att danskarna var tvugna att lämna över Norge till Sverige.
Danske Kristian Fredrik som var kusin till danske kungen Fredrik VI, hade svårt att acceptera att danskarna var tvugna att lämna över Norge till Sverige. Foto: Johan Ludwig Lund/Wikimedia Commons

Kristian Fredrik – som var kusin till den danske kungen Fredrik VI och tjänstgjorde som norsk ståthållare när budet kom att landet skulle bli svenskt – var redan från början inställd på att söka sabotera fredsöverenskommelsen. När han informerades om 1814 års dansk-svenska uppgörelse vägrade han att följa direktiven från Köpenhamn.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”År 1814 tvingades danskarna lämna över Norge till Sverige, men norrmännen vägrade att acceptera detta och utropade den danske prinsen Kristian Fredrik till kung. Hur gick det för honom efter nederlaget mot svenskarna?”

Dick Harrison: Den 17 maj proklamerades Norge som självständigt kungarike med ny grundlag och med Kristian Fredrik som kung. Men Kristian Fredrik hade aldrig någon egentlig chans. Stormakterna vägrade att stödja honom. Både ryssar och britter var avgjort svenskvänliga, och den svenska armén var mycket starkare än den norska. Det kortvariga kriget mellan länderna på sommaren 1814 slutade med snabb svensk seger.

Annons
Annons
Annons