Annons
X
Annons
X

Sverige möter Tyskland i kvartsfinal

Sjukstugan fylldes på men Sverige är i kvartsfinal efter seger med 2–1 mot Kanada i dag. Nu väntar regerande världsmästaren Tyskland i kvartsfinal på fredag.

– Vi ska nog kunna ta dem, säger tvåmålsskytten Lotta Schelin.

Sverige vidare.
Sverige vidare. Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX

Publiken på Arbetarstadion i Peking fick se ett helt annat Sverige ta sig an Kanada i eftermiddags. Ett Sverige med stort självförtroende.

Redan i femte minuten hade Sverige chansen att göra 1–0, men Linköpings mittfältare Caroline Seger fälldes och domaren missade straffen. Istället kom ledningsmålet i den 18:e minuten. Victoria Svensson löpte i djupled och fick bollen, tittade upp och levererade en perfekt passning till Lotta Schelin som drog till. Innan dess hade Sverige det mesta av spelet och flera farliga chanser.

– Det kändes otroligt mycket bättre,vi var piggare i benen. Det här bådar gott för framtiden, säger Schelin till SVT.

Annons
X

Mindre än fem minuter senare fick det svenska damlandslaget i fotboll dock ett tungt avbräck. Innermittfältaren Nilla Fischer trampade snett, bars ut på bår och byttes ut mot Jessica Landström. Fischer fick foten tejpad och haltade omkring utanför planen. Är det rikigt illa kan hon vara nummer tre som lämnar den svenska OS-truppen, tidigare Hanna Ljungberg och Josefine Öqvist.

Sverige fortsatte att skapa en del chanser men såg allt tröttare ut. Istället började Kanada få igång sitt anfallsspel och närmast en kvittering var Kara Lang i slutminuten, när hon var ytterst nära att få träff på bollen efter ett inlägg.

Men när andra halvlek blåstes i gång handlade det mesta om Sverige igen. Redan efter några minuter gjorde Lotta Schelin sitt andra mål, som Victoria Svensson än en gång låg bakom. Djurgårdens lagkapten spelade vackert i djupled till Jessica Landström, som osjälviskt passade bollen vidare i sidled till Schelin. Kopparbergs/Göteborgs målspruta gick därmed upp i delad skytteledning, tre mål, i OS med Brasiliens Cristiane.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Målet gav Sverige bättre självförtroende, men tio minuter senare tog kanadensiskorna ner det blågula laget på jorden igen. På ett inlägg från vänsterkanten kastade sig Melissa Tancredi fram i målområdet och nickade in reduceringsmålet.

  Efter det sänktes tempot rejält i matchen och skada nummer fyra kom istället. Den här gången krockade vänsterbacken Sara Thunebro med en kanadensisk spelare och fick bäras ut på bår. Sveriges sjukstuga växer sig allt större och laget får inte ta in fler spelare i truppen.

  – Med Thunebro är det rätt lugnt. Det är nog en hjärnskakning eller bara en smäll mot huvudet. Hon såg lite dimmig ut, säger förbundskapten Thomas Dennerby, som inte verkar vara orolig över sin vänsterback, till SVT.

  Värre kan det vara med Nilla Fischer, men hur illa det är vet förbundskaptenen ännu inte.

  – Det verkar vara en fotledsstukning.

  Segern med 2–1 över Kanada betyder att det svenska laget får möta regerande världsmästaren Tyskland, som inte släppte in ett mål i fjolårets VM, i fredagens kvartsfinal i Shenyang.

  – Det kommer att bli skittufft, det vet vi. Men Tyskland har varit lite darriga och vi bygger oss fram. Det blir bara bättre och bättre, vi ska nog kunna ta dem, säger Schelin.

  Annons
  Annons
  X

  Sverige vidare.

  Foto: TOBIAS RÖSTLUND / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X