X
Annons
X

Sverige missar patienter – och en miljardmarknad

Sverige går miste om en snabbväxande global miljardmarknad inom medicinturism. Trots att svensk sjukvård presterar bland de bästa medicinska resultaten i världen så tar vi emot få internationella patienter.

Kritiker pekar på brist på vårdplatser och politisk vilja – men från politiskt håll döms idén om vinstgivande utländska vårdtagare ut.

Läs mer om Krisen i sjukvården
undefined
Foto: Maja Suslin/TT

Förra året sökte 120 utländska patienter vård hos Skåne Care som hanterar de internationella förfrågningarna till Region Skåne. Av dem erbjöds 56 stycken sjukvård hos Region Skåne. 40 patienter tvingades Skåne Care säga nej till med hänvisning till kapacitetsbrist, det vill säga brist på antingen vårdplatser eller adekvat personal. Resterande tackade nej till det erbjudande de fått om vårdplan och pris.

Foto: Maja Suslin/TT Bild 1 av 3

Vill man utveckla medicinturismen i Sverige är det inte marknaden som är begränsande, det är kapaciteten och viljan, säger Mikael Rosén, vd för Skåne Care.

Foto: Izabella Rosengren Bild 2 av 3

”För att utveckla en bra vård måste man se till att de mindre företagen växer på exportmarknaden. Då behöver inte Sverige själv utveckla vården utan kan bara plocka hem exportkronorna”, säger Cecilia Bergh vd och en av grundarna av Mandometerkliniken.

Foto: Izabella Rosengren Bild 3 av 3
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X