Annons

”Sverige missar läkemedelsbesparing”

Foto: Pontus Lundahl/TT

Exemplet Danmark visar att svensk vård kan spara många miljoner genom att underlätta för handeln och göra smartare upphandlingar. Det skriver Fredrik Skepp, vd för Läkemedelshandlarna i Sverige.

Under strecket
Publicerad

Dansk vård har sparat nästan 840 miljoner danska kronor tack vare priskonkurrens på läkemedelsmarknaden, visar en ny dansk studie som presenteras i Bryssel på tisdagen. Anledningen är att den prispressande parallellimporten utgör en dubbelt så stor andel av den totala läkemedelshandeln i Danmark som i Sverige. Det danska exemplet visar att svensk vård kan spara många miljoner genom att underlätta för handeln och göra smartare upphandlingar.

Få känner i dag till att EU:s inre marknad och fria rörlighet för varor har lett till lägre priser på läkemedel. Men faktum är att den möjlighet till så kallad parallellimport som finns innebär att företag kan importera läkemedel från det land där priset är lägre. Ännu färre känner till branschorganisationen Läkemedelshandlarna i Sverige, som är en sammanslutning av de företag som gör denna prispress på läkemedel möjlig.

Annons
Annons
Annons