Annons

”Sverige måste stoppa Nordstream II”

En bild från 2010 då arbetet pågick för fullt med att få gasrören till Nordstream I på plats. Rören fraktades ut till en uppsamlingsplats i Slite på Gotland för att fogas samman.
En bild från 2010 då arbetet pågick för fullt med att få gasrören till Nordstream I på plats. Rören fraktades ut till en uppsamlingsplats i Slite på Gotland för att fogas samman. Foto: Sören Andersson/TT

Det finns många starka skäl för att stoppa de ryska planerna på att bygga ytterligare en gasledning genom Östersjön. Det skriver tre politiker från Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

Det pågår krig i Europa. Krim är ockuperat och Ryssland är inblandat i strider i östra Ukraina. Säkerhetsläget i vårt närområde har kraftigt försämrats de senaste året med ett ökat antal kränkningar av svenskt luftrum. Rysk militär övar anfall på EU-länder och ledande ryska politiker hotar med kärnvapenattack. Samtidigt ökar Nato sin beredskap och EU planerar en gemensam energiunion med syfte att göra unionen mindre beroende av ryska gasleveranser.

I detta skede planerar det ryska energibolaget Gazprom att bygga ytterligare en gasledning genom Östersjön, Nordstream II. Vi anser att det finns många starka skäl för att stoppa de planerna.

Annons
Annons
Annons