Annons

”Sverige måste överge okunskapens väg”

En man röker heroin i ett inhaleringsrum på en vårdinrättning i Oslo.
En man röker heroin i ett inhaleringsrum på en vårdinrättning i Oslo. Foto: Heiko Junge/TT

Regeringen bör inte förhala mer utan omedelbart tillsätta en kommission med fria tyglar att vetenskapligt undersöka hela narkotikapolitiken. Det skriver Ted Goldberg, professor i sociologi.

Under strecket
Publicerad

I februari gav riksdagens socialutskott regeringen i uppdrag av att tillsätta en kommission för att se över narkotikapolitiken. Ännu har inte detta gjorts. Förmodligen beror det delvis på coronapandemin, men kan även ha samband med övertygelsen om att vår nuvarande narkotikapolitik är i särklass.

På 80-talet, både inom- och utomlands, började våra politiker skryta med att den så kallade ”svenska modellen” i narkotikapolitiken är oöverträffad. Också på andra sätt har makthavare betett sig ”osvenskt” i narkotikapolitiskt sammanhang. Till exempel 1968 lade sig statsministern Tage Erlander i journalisternas arbete genom att vädja till tidningar och till Sveriges Radio (SR) om att inte tona ned farorna med droger. Samtidigt ställde rikspolischefen Carl Persson krav på att människor som ansåg att cannabisrökning var ofarligt inte fick beredas plats i tv. Annars skulle inte han själv ställa upp. Därefter tillsattes en arbetsgrupp inom SR (som då hade monopol på både radio- och tv-sändningar) för att koordinera vilken droginformation som fick ges. Målet var att få människor att avstå från narkotika. Medlet var att censurera ”opassande” idéer.

Annons
Annons
Annons