Annons

Sverige måste kämpa för att förändra EU:s fiskepolitik

Ett nytt långtgående förslag från Europeiska kommissionen att försöka rädda fiskebestånden i Europa presenteras i dag. Det är dock redan på förhand hotat av länder som försöker få mer bidrag och skattemedel till en miljömässigt katastrofal politik. Sverige måste kämpa för att få stöd för förslaget, skriver europaparlamentarikern Christofer Fjellner.

Publicerad

I dag, onsdag, presenterar Europeiska kommissionen sitt förslag till reform av den gemensamma fiskepolitiken. Tyvärr är detta något som riskerar att gå de flesta förbi. EUs fiskepolitik är inte i närheten av lika omskriven och skapar inte heller lika upprörda reaktioner som den gemensamma jordbrukspolitiken. Men faktum är att den i många delar är sju resor värre.

Nya studier visar på att Europas fiskbestånd har minskat till mindre än 10 procent av efterkrigstidens nivåer, och EUs ansvarige fiskekommissionär, Maria Damanaki, har varnat för att 91 procent av de fiskebestånd som finns kvar i våra hav är i riskzonen för att kollapsa inom ett decennium.

Annons
Annons
Annons