X
Annons
X

Sverige måste hjälpa Ugandas hbtq-personer

**Baker Katumba är en **homosexuell ugandier som hotas till livet. Han flydde till Sverige år 2011, efter att hans familj fått reda på hans läggning och därför mordhotat honom. Men här i Sverige har han inte mött någon medkänsla från staten. Istället har Migrationsverket beslutat att han ska utvisas, och han har tvingats gå under jorden för att fly den svenska polisen.

Situationen för Katumba och andra hbtq-flyktingar från Uganda blev i måndags i ett slag mycket värre. Då undertecknade Ugandas president en ny lag mot homosexualitet. Lagen innebär att homosexuella kan fängslas i många år - i vissa fall ska till och med livstids fängelse utdömas. Samtidigt blir det brottsligt för alla att inte anmäla homosexuella till polisen. En fullkomlig katastrof för homosexuella och alla som kämpar för hbtq, som omedelbart gjorde Uganda till ”ett av världens farligaste länder” för hbtq-personer enligt RFSU.

Foto: LEIF R JANSSON /TT OCH BEN CURTIS / AP Bild 1 av 2

Homosexuella i Uganda i en protest den 10 februari mot landets hårda lagar, och mot den lagändring som landets president skrev under i måndags.

Foto: BEN CURTIS / AP Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X