Annons

Sverige måste göra upp med hyckleriet

Det är helt oacceptabelt att vi i snart ett decennium bistått Saudiarabien med vapenproduktion. En regering som enbart styrs av ekonomiska intressen kommer aldrig sluta exportera vapen och bistå diktaturer, skriver Mattias Kristensson och Gabriel Wikström, SSU.

Publicerad

För två veckor sedan kom ISP:s första rapporter om den svenska vapenexporten under 2011. Endast en liten del av exporten gick till väletablerade demokratier och länder med politisk stabilitet. Istället fick vi skämmas med att vara en stor leverantör till ökända demokratier och länder utan politisk stabilitet. Tydligast var exporten till Saudiarabien, ett land som är dokumenterat antidemokratiskt utan fria val, med hårda repressalier mot oppositionella och som under 2011 bistod Bahrains brutala regim att slå ned landets demokratirörelse.

Nu kommer nästa avslöjande. I en hemlig affär har Sverige ingått avtal om militärteknik med Saudiarabien. Helt dolt för den svenska befolkningen har Sverige under nästan sju år drivit ett samarbete med Saudiarabien där man bland annat bidragit med teknisk kompetens för att hjälpa landet att bygga upp en egen vapenindustri.

Annons
Annons
Annons