Annons

Sverige måste följa Tysklands exempel i energipolitiken

En tydlig energipolitik är en förutsättning för att den förnybara energin ska nå sin fulla potential. Men politiken har hamnat på efterkälken i Sverige, både jämfört med Tyskland och med den svenska opinionen, skriver Lorentz Tovatt, språkrör Grön Ungdom.

Under strecket
Publicerad

I Europa är förnybar energi en av de snabbast växande sektorerna. Lärdomen från Tyskland och många andra länder är att en tydlig energipolitik är en förutsättning för att den förnybara energin ska nå sin fulla potential. Men i Sverige står marknaden och väger fram och tillbaka som en följd av alliansens otydliga energiöverenskommelse. Dags att följa Tysklands exempel!

Snart går tyskarna till val. I många frågor är de oeniga, men när det gäller energipolitiken är de rörande överens: Framtiden ska vara 100 procent förnybar. I en undersökning visade det sig att 72 procent av den tyska befolkningen är positiva till en avveckling av kärnkraften – även om det skulle innebära högre elpriser. Även näringslivet har börjat acceptera den förnybara framtiden. Det tyska metallfacket stödjer energiomställningen eftersom det är i den förnybara sektorn som framtidens jobb finns.

Annons
Annons
Annons