Sverige måste byta narkotikapolitik

Under strecket
Publicerad
Annons

KOMMENTAR | Knarket flödar
”Alltför sent ska syndaren vakna”, skriver ledarsidan (22/8). ”Syndaren” är här regeringen, som länge har negligerat narkotikans förödande verkningar.
Polisen vet det. Socialtjänsten vet det. Fältassistenter och nattvandrare som farsor och morsor på stan vittnar om samma sak. Att allt fler unga testar - och blandar - droger på ett sätt som inte har förekommit tidigare. För många unga är det i dag faktiskt lättare och billigare att få tag i narkotika än i alkohol. På de flesta skolor finns ett par skåp dit eleverna kan gå för att göra de ”uppköp” de behöver.
Maria ungdomsmottagning i Stockholm är räddningen för många unga med drogproblem. I fjol passerade 1 550 ungdomar genom mottagningens dörr, en ökning med 12 procent jämfört med året innan. Sista sommarlovshelgen tillbringade jag ett antal timmar där för att lära mig mer om verksamheten. Kvällen var lugn, men det var ett bedrägligt lugn.
”Under sommaren, när många poliser har semestrar, skolorna är stängda och föräldrarna
inte har samma koll på sina barn, är möjligheterna större att testa knark utan att bli upptäckt”, berättade enhetschefen Göran Hägglund.
”När skolorna väl börjar och fler poliser är ute på stan får vi också mer att göra. Men legaliseringsdebatten i delar av Europa försvårar vårt arbete. Det är som en spark i skrevet på oss att ständigt möta dessa påtända ungdomar som tror att hasch, ecstasy eller kokain inte är farligare, eller t o m bättre, än en vanlig fylla. Och det är frustrerande att se hur förespråkarna för liberalisering får breda ut sig i medierna.”

Annons
Annons
Annons