Annons
X
Annons
X

Sverige lyckligare än USA – men norrmännen slår oss

Nu har den årliga rapporten från FN-nätverket SDSN kommit, som granskar hur lyckliga och välmående invånarna i 155 länder är. På platserna 11 till 15 hittar vi Israel, Costa Rica, Österrike, USA och Irland. Svenskarna är lyckligare än amerikanarna – men har en bit kvar till toppen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 10

Plats nummer 10 – Sverige

Foto: Fredrik Sandberg/TT

För andra året i rad hamnar Sverige på tionde plats, av de 155 länder som är med och granskas i World Happiness-rapporten. För fyra år sedan var svenskarna femte lyckligast i världen, vilket innebär att vi de senaste åren har ramlat ner några steg.

De som står bakom rapporten är Sustainable Development Solutions Network, och den världskände ekonomen Jeffrey Sachs. Undersökningen av olika befolkningars välmående baseras bland annat på kriterier som BNP, medellivslängd och korruption – ett lands invånare påverkas således av hur samhället de lever i mår.

Samtliga nordiska länder ligger väldigt bra till i lyckorapporten och har gjort det sedan undersökningens början. I Norden är vi, trist nog, det ”minst lyckliga” landet.

Annons
X
Annons
X
Foto: Gustav Sjöholm/TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 10

Plats nummer 9 – Australien

Foto: Gustav Sjöholm/TT

Världens, till ytan, sjätte största land kvalificerar sig in på en nionde plats på listan, vilket de även gjorde förra året. Australien, som för gemene man är förknippat med sol, långa sandstränder, surfning och känguruer, har en befolkning som mår riktigt bra. Människor som lever i länder med mindre korruption, en välfungerande demokrati och friheten att bestämma över sina liv är generellt sett lyckligare.

Annons
X
Annons
X
Foto: Mark Baker/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 10

Plats nummer 8 – Nya Zeeland

Foto: Mark Baker/AP

Långt, långt bort från Sverige, på andra sidan jorden, ligger Nya Zeeland. Ett land som enkelt associeras med fantastiska naturupplevelser och Sagan om ringen-trilogin – men också ett land som gång på gång hamnar i topp tio på lyckoindex-listan.

– Det finns inte en genväg till lycka, utan den bygger på flera olika saker. Många kanske tror att pengar per automatik innebär ett lyckligt liv, men det handlar till lika stor grad om rättvisa, ärlighet, förtroende och en god hälsa, säger Jeffrey Sachs, en av forskarna bakom rapporten vid New York Columbia University Earth Institute.

Annons
X
Annons
X

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Foto: Todd Korol/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 10

Plats nummer 7 – Kanada

Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Foto: Todd Korol/AP

I Nordamerika är det inte USA som vinner när det kommer till lycka, utan grannen Kanada.

Rapportens resultat baseras bland annat på hur 1 000 personer i varje land har besvarat följande fråga:

”Vänligen föreställa dig en stege, där steg 0 är allra längst ner, och steg 10 är högst upp på toppen. Den övre delen av stegen representerar det bästa möjliga livet för dig, och botten av stegen representerar det värsta tänkbara livet för dig. På vilket steg befinner du dig just nu i livet?”

Kanadensarna befinner sig bevisligen på den övre delen av stegen, eftersom de får 7.5 poäng av 10 möjliga.

Annons
X
Annons
X
Foto: Bela Szandelszky/AP Bild 1 av 1

Bild 5 av 10

Plats nummer 6 – Nederländerna

Foto: Bela Szandelszky/AP

Sju av de tio lyckligaste länderna ligger i Europa, och ett av dem är Nederländerna. Landet har under många år haft en välmående och öppen ekonomi, och är känt för att vara mycket liberalt.

I rapporten har forskarna kunnat konstatera att generositet är en viktig källa till lycka, som dessutom har en positiv inverkan på den fysiska hälsan. En mängd olika studier har visat att människor som har en tendens att vara mer generösa, också mår bättre. Kanske att det är en av anledningarna till att Nederländernas placering?

Annons
X
Annons
X

Finlands Matti Heikkinen.

Foto: Matthias Schrader/AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 10

Plats nummer 5 – Finland

Finlands Matti Heikkinen.
Finlands Matti Heikkinen. Foto: Matthias Schrader/AP

På femteplats hittar vi våra finska vänner, där de även har hamnat vid tidigare mätningar. Bra sjukvård och utbildning tillsammans med låg korruption hjälper till att säkerställa en hög livskvalitet – vilket är verkligheten för finländarna. Dessutom är Finland ett fredligt land, vilket även det har en direkt påverkan på slutresultatet.

De nordeuropeiska länderna rankas högt både när det kommer till socialt stöd, friheten till att göra egna livsval, och detta kombineras med hög genomsnittlig framgång.

Annons
X
Annons
X
Foto: Olivier Maire/AP Bild 1 av 1

Bild 7 av 10

Plats nummer 4 – Schweiz

Foto: Olivier Maire/AP

Inte helt oväntat är det rika länder som befinner sig i topp på lyckolistan. Ett av dessa länder, som ute i världen ofta förväxlas med Sverige, är känt för sina dyra klockor, otroliga landskap, sin självständighet – och skidorter där en simpel sopplunch kostar en smärre förmögenhet. Schweiz har legat i topp sedan mätningarna av lycka inleddes, och har tidigare hamnat både etta och tvåa.

Annons
X
Annons
X
Foto: Thibault Camus/AP Bild 1 av 1

Bild 8 av 10

Plats nummer 3 – Island

Foto: Thibault Camus/AP

Vulkanön Island, med en befolkning på cirka 330 000 personer, kammar hem en bronsmedalj.

Det som utmärker länder med högt lyckoindex är, enligt FN-rapporten, välstånd kombinerat med starka sociala skyddsnät. Island lyfts upp som ett exempel på länder som lyckats behålla ett högt mått på lycka trots att de drabbats hårt av bank- och finanskriser. Anledningen sägs vara att länderna hållit fast vid sina sociala skyddsnät. Island rankas dessutom som ett av världens mest fredliga länder.

Annons
X
Annons
X
Foto: Anders Wiklund/TT Bild 1 av 1

Bild 9 av 10

Plats nummer 2 – Danmark

Foto: Anders Wiklund/TT

På södra sidan av Öresundsbron har befolkningen hittat ett sätt att leva som tydligen fungerar alldeles ypperligt – detta eftersom danskarna har toppat listan i tre av de fyra senaste rapporterna. En god allmän hälsa och en hög förväntad medellivslängd ligger möjligen bakom det positiva resultatet.

Årets rapport av hur lyckliga invånarna i olika länder är har fokuserat extra mycket på lycka och trivsel på arbetsplatserna. Det är då inte helt tokigt att förmoda att danskarna är nöjda med sina dagliga värv.

Annons
X
Annons
X
Foto: Johan Nilsson/TT Bild 1 av 1

Bild 10 av 10

Plats nummer 1 – Norge

Foto: Johan Nilsson/TT

Gratulasjoner, Norge! Det är våra grannar i väst som har ynnesten att bo i världens lyckligaste land.

Rapportförfattarna noterar en positiv trend i Norge, trots det sjunkande oljepriset. Detta visar klart och tydligt att det finns andra saker än hur mycket pengar vi tjänar, som påverkar nivåerna av lycka. Det är första gången, sedan mätningarna av ett lands lyckoindex inleddes, som Norge hamnar allra högst.

"Det är ett anmärkningsvärt exempel. Genom att investera oljevinsterna i framtida generationers välbefinnande har Norge skyddat sig självt från de skadliga svängningar i ekonomin som många andra oljerika nationer har. Fokus på framtiden före nutiden görs enklare genom höga nivåer av ömsesidigt förtroende, syfte, generositet och gott styre", skriver professor John Helliwell vid University of British Columbia i rapporten.

Annons
Annons
X
Annons
X