Sverige ligger före Tyskland i krisåtgärder

Under strecket
Publicerad
Annons

apropå | Det svenska undret
Varje söndag kväll slår Tysklands politiska elit på tv-apparaterna. Då är det dags för ”Sabine Christiansen”, landets ledande debattprogram med ministrar och näringslivstoppar i soffan. I helgen deltog även Lars G. Josefsson, statliga Vattenfalls koncernchef. Lågmält och vänligt leende berättade han om det svenska miraklet, gav goda råd och citerade statsminister Göran Perssons budskap ”fixa det, fixa det snabbt och trixa inte”.
Märkligt så snabbt synen på ett land kan ändras. Det är inte länge sedan Sverige på många håll betraktades som ett skrämmande exempel på en ineffektiv och perverterad välfärdsstat, ett beklagansvärt land i händerna på socialistiska omfördelningsfanatiker.

I dag, när Tyskland och många av bjässarna på kontinenten brottas med tomma kassor och stigande arbetslöshet, letar man febrilt efter framgångsrika ekonomiska recept. Och se där, i Sverige går statsbudgeten med överskott, pensionssystemet har lagts om och löntagarorganisationerna driver på
strukturomvandlingen i stället för att bromsa reformer - det senare enligt Vattenfalls koncernchef.
Hur gör man då? undrade programledaren och troligen också kvällens tv-publik på över fem miljoner vetgiriga tyskar. Först ser man sanningen i vitögat, sade Josefsson, och sedan skapar man en partiövergripande politisk allians.
Faktum är att Tyskland har mer än nog av allianser, dock i första hand koalitioner av bromsare och bevarare. Med 82 miljoner invånare, sexton delstater, dussintals självmedvetna metropoler och ständiga regionala ”ödesval” är Europas största land också dess mest orörliga - här sker inget utan att påtryckargrupperna jämkat samman sina intressen till nya stabila jämviktslägen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons