Sverige leder OECD-möte

Globaliseringens spräng- kraft och möjligheter blir ett huvudtema när industri- ländernas samarbetsorganisation OECD håller vårmöten i Paris den 2-4 maj med statsminister Göran Persson som ordförande.

Under strecket
Publicerad
Annons

Till OECD:s möten i Paris den 2-4 maj åker inte bara Göran Persson utan även finansminister Pär Nuder, näringsminister Thomas Östros samt energi- och samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin.
En huvudrubrik för diskussionerna är ”globalisering för alla”. OECD:s generalsekreterare är sedan nio år kanadensaren Donald J Johnston.
0 Fyra ministrar till OECD:s möten
Parismötet ska också präglas av oron kring de höga oljepriserna och utmaningen att klara den framtida globala energiförsörjningen utan att förstöra miljön. Andra stora frågor är försöken att få rika länder att leva upp till sina löften om ökat stöd till fattigare länder, och frihandelsförhandlingarna inför WTO:s ministermöte i Hongkong i december.

Vid en pressträff i Stockholm med Göran Persson i går, underströk OECD:s generalsekreterare Donald Johnston att ”alla analyser” hittills visat att alla i- och u-länder som helhet vunnit på frihandeln. Men visst finns det människor som är förlorare i varje land, tillade han.
Därför ska finans-, handels- och energiministrar från de 30 OECD-länderna plus ett antal inbjudna länder diskutera hur de kan utveckla sin förmåga att ”maximera fördelarna och minimera skadorna” av globaliseringen. Recepten har rubriker som rörligare arbetsmarknader, friare konkurrens, bättre utbildning och moderniserade sociala skyddsnät.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons