Annons

Barbro Eberan:Sverige lätt byte för DDR:s charmoffensiv

Vårt förhållande till det forna Östtyskland är ett ömtåligt ämne som svenska forskare hittills undvikit. Lagom till 20-årsjubileet av murens fall kommer en studie som granskar relationerna mellan Sverige och DDR.

Under strecket
Publicerad

Efter Tredje rikets sammanbrott skulle det dröja ett halvsekel innan vi i Sverige på bred front kritiskt tog itu med vårt förhållningssätt till den nazistiska diktaturen. Därför är det anmärkningsvärt att det redan nu, knappt två decennier efter Östtysklands sammanbrott, föreligger ett omfattande forskningsarbete som belyser vår hållning till den östtyska diktaturen: Inte bara Stasi. Relationer Sverige-DDR 1949–1990 (Carlssons, 564 s) av Birgitta Almgren.

När Almgren, som är professor i tyska vid Södertörns högskola, för några år sedan undersökte Sveriges relation till Nazityskland (”Drömmen om Norden. Nazistisk infiltration i Sverige 1933–1945”, 2005) blev hon medveten om att det fanns en kontinuitet i vårt förhållande till de båda tyska diktaturerna. Hon beslöt att efter den bruna ta itu med den röda. Naturligtvis kan man inte jämställa Nazityskland med DDR, konstaterar hon, men det är mycket givande att jämföra deras propagandaoffensiver i vårt land. För båda diktaturerna var det alliansfria Sverige ett viktigt mål för ideologisk krigföring, och de metoder de gick till väga med för att vinna det svenska folkets sympatier skilde sig inte nämnvärt från varandra.

Annons
Annons
Annons